„Dacă el a fost la Elias şi, în urma ecografiei, l-au trimis într-o unitate care are şi chirurgie cardiovasculară, înseamnă că îl vor drena destul de repede. El a avut deja ecografia acolo şi aşa şi-au dat seama că trebuie intervenit de urgenţă”, spune Gabriela Cozmanciuc, medic la clinica privată Inimed 360 și la Spitalul Sf. Pantelimon.
Pericardita hemoragică înseamnă, pe scurt, acumularea în jurul inimii a unui lichid care conţine sânge.
„În pericardita hemoragică, este foarte important să înţelegem cauza, cât şi efectele. În primul rând, dacă el nu are tratament care poate să dea hemoragii, adică anticoagulant, cel mai frecvent pericardita hemoragică este un cancer; se numeşte sindrom paraneoplazic. Trebuie investigată cauza, dacă este un cancer, un traumatism sau o reacţie secundară a tratamentului anticoagulant”, a explicat chirurgul cardiovascular.
Chirurg: „În 80% dintre cazuri este un cancer pe undeva”
Pericardita hemoragică devine o urgenţă, în funcţie de cât de mult lichid se acumulează în pericard şi cât de repede se instalează. Aceste lucruri se văd la ecografie: „Imaginaţi-vă că inima este învelită într-o cămaşă, pericardul, care nu se extinde foarte mult. Dacă lichidul apare în cantitate mare şi repede, e o cămaşă care nu se destinde suficient, şi atuncea jenează foarte mult contracţiile inimii. Şi atunci forţa de contracţie a ventriculului este foarte mult redusă. Şi atunci cordul se degradează. Este o urgenţă dacă cantitatea de lichid este mai mult de 500 de mililitri şi este instalată brusc”.
Atunci se intervine de urgenţă, printr-o puncţie care se face sub control ecografic. Se scoate canitatea de lichid, iar aceasta se trimite la laborator pentru a fi identificată cauza.
Intervenţia este una dintre cele mai simple pe care le fac chirurgii cardiovasculari, dar trebuie efectuată în regim de urgenţă. Vârsta pacientului nu este un factor, şi nici stenturile pe care Ion Iliescu le are deja montate nu vor pune probleme, a adăugat medicul.
Totuşi, „în 80% dintre cazuri este un cancer pe undeva, dar este posibil să fie şi efectul tratamentului cu anticoagulante. Acestea sunt medicamente care fluidifică sângele, de exemplu, dacă are fibrilaţie atrială”, a explicat Gabriela Cozmanciuc.
Ion Iliescu a fost internat la Institutul de Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu”, după ce a acuzat probleme de respirație, în timpul unui control de rutină pe care l-a făcut la Elias.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro