„Am aflat cu imensă durere despre dispariţia academicianului Răzvan Theodorescu. L-am cunoscut de când era student, aşadar, nu greşesc dacă spun că ne ştiam de o viaţă”, a scris Ion Iliescu, în vârstă de 92 de ani, pe blogul său.
Fostul președinte a adăugat că viaţa lui Theodorescu „a fost încercată”, trecând în revistă reușitele sale de-a lungul vieții.
„Și-a hrănit vocaţia de profesor şi de cercetător când uşile universităţii i-au fost închise, iar mai târziu a devenit nu doar unul dintre cei mai buni istorici ai artei şi civilizaţiei României ultimului secol, dar şi un profesor extraordinar, un rector formidabil, un preşedinte cu viziune al Radioteleviziunii Române, un ministru al Culturii care a dat excelenţă acestei funcţii, un academician a cărui operă va fi imposibil de egalat şi un vicepreşedinte al Academiei Române care a ştiut să modernizeze această instituţie”, a adăugat Ion Iliescu.
Ion Iliescu a adăugat că a avut o prietenie „adevărată” cu Răzvan Theodorescu, adăugând că „sunt puţine prietenii adevărate astăzi, tot aşa cum sunt puţini oameni autentici, aşa cum a fost «profesorul naţiunii», Răzvan”.
„A făcut România mai culturală într-o societate insensibilă la valorile culturii şi poate aceasta a fost printre cele mai grele misiuni pe care şi le-a asumat lucid, nu doar altruist. Transmit condoleanţele mele familiei, iar Ilincăi, fiicei sale, îi doresc putere şi alinare; pierderea ei este şi pierderea României, una care speram să întârzie oricât de mult”, a încheiat Ion Iliescu.
Academicianul Răzvan Theodorescu a murit, luni dimineață, 6 februarie, în timp ce era internat la Spitalul Floreasca din Capitală, la vârsta de 83 de ani.
Vicepreședinte al Academiei Române și membru al acestui for din anul 1997, Răzvan Theodorescu a fost istoric de artă și politician român, senator din partea Partidului Social Democrat în perioada 2000-2004, respectiv 2004-2008 și ministru al culturii în Guvernul Adrian Năstase.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Gandalf_the_Grey • 07.02.2023, 09:31
Era pe vremea juneților mele un banc cu Bulă, faraonul și Gică Petrescu. Toți trei personaje faine și inocente politico-socialo-bolșevic. Cred că ar trebui actualizat, întrebarea faraonului către soldatu' Bulă, de gardă la Marea Piramidă ar trebui să fie: „la voi mai cântă (doinește) Ion Ilici Iliescoviciu?” Și 2. Pomul bun se cunoaște după roadele bune. Evident. Cultura la noi, rodul prin excelență al unui ocărmuitor și înainte mergător al Ministerului Culturii (corect, Ministerul IN-Culturii) este așa cum o știm. Prin mecanismul de logică inversă putem spune că pomul care o rodește, toate crăcanele sale, de la rădăcini la frunze și muguri, sunt de o calitate îndoielnică (expresia corectă ar fi alta, da' va fi tăiată, deci rog doar să v-o imaginați (începe astfel „pomul nostru lăudat este un pom de... numai de bine s-auzim :D)
misu50 • 07.02.2023, 08:45
E cel mai trist cand te lauda o *** comunista...
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.