„Am un zâmbet de Dacie, dacă nu știați… În 1999, unii au zis că bordul Daciilor românești e făcut după zâmbetul meu. Deci am un zâmbet industrial, cu patru viteze. Dacă poți să faci o mașină după zâmbetul meu, poți să faci și o țară după gustul meu… Eu am zâmbit cu toată inima, ori de câte ori am făcut-o, și mi se pare uman să îți îngădui să zâmbești, să fii furios, să fii sentimental. Sunt sigur că fără carismă, un om politic nu are nicio șansă, dar îmi place să cred că mintea lui Ion Iliescu a făcut mai multe furori decât zâmbetul lui”, a spus fostul șef de stat, ajuns acum la 94 de ani, în interviul publicat duminică, 29 septembrie.

El a adăugat că a mai și zâmbit amar, dar este bucuros dacă „publicul a rămas cu varianta veselă”.

„Ce poate ascunde zâmbetul unui om? O calitate profund umană, empatia, și îmi îngădui să o spun, fără aroganță, și o formă de inteligență. Umorul aparține minților deschise. Nu am fost tipul de președinte căruia să îi placă glumele lui, dar o spun cu detașare, am fost personajul celor mai multe glume legate de putere și longevitate. Am mai vorbit despre memeurile de pe internet. Apropo, dacă îl întrebați pe ChatGPT de zâmbetul lui Ion Iliescu, știe să vă răspundă că e celebru și prietenos”, a afirmat Iliescu.

Au ruginit echipamentele la Centrala de la Iernut, Mureș, un proiect de 268 de milioane de euro care trebuia să fie gata în 2020
Recomandări
Au ruginit echipamentele la Centrala de la Iernut, Mureș, un proiect de 268 de milioane de euro care trebuia să fie gata în 2020

Întrebat care este secretul longevității sale, a răspuns că a încercat mereu să își satisfacă plăcerile, dar fără excese.

Nu am abuzat de nimic în viață, am avut ceea ce se numește justa măsură în tot și toate. Nu mi-am refuzat bucurii, nici nu mi-am produs excese. Acum, că mă gândesc la felul în care au trecut anii, cred că am atins vârsta senioratului profund, și în politică, și în viața personală, mixând două ingrediente: mental

Ion Iliescu, fost președinte în perioadele 1990-1996 și 2000-2004

El s-a referit și la filmulețul făcut cu IA în care este arătat ca un supraviețuitor, în anul 2099.

„Mi-a arătat cineva recent un filmuleț generat de inteligența artificială cu mine în 2099, după înmormântarea lui Musk. Nu păream foarte convins de teleportări și de traficul din București descurcat de navete spațiale, dar zâmbeam. E bine că în toate lumile posibile, vorba lui Leibniz, Ion Iliescu zâmbește. Deci ceva o fi cu zâmbetul ăsta, dacă și inteligența artificială îl cunoaște… Le doresc celor care au un zâmbet de Ion Iliescu să aibă și destinul lui…”, a punctat fostul șef de stat.

Apoi a explicat și de ce s-a retras din politică după atâția ani la vârf: „E foarte important simțul măsurii. După ce ai jucat în liga mare a politicii, nu mai poți accepta orice rol, de dragul de a fi «șef» pe undeva”.

Avocatul care a dat o țeapă imobiliară de peste 12 milioane de euro a încheiat un acord cu procurorii. Banii furați, folosiți pe păcănele și investiții speculative
Recomandări
Avocatul care a dat o țeapă imobiliară de peste 12 milioane de euro a încheiat un acord cu procurorii. Banii furați, folosiți pe păcănele și investiții speculative

Despre momentul 22 decembrie 1989, când a preluat puterea: Ceaușescu, o fugă rușinoasă

Iliescu a spus că singurul care poate spune că a trăit bine sau s-a simțit bine înainte de 22 decembrie 1989 era fostul dictator Nicolae Ceaușescu: „Binele lui a fost răul tuturor. După 1989 nu a fost lapte și miere, dar a te simți bine după comunism însemna a te simți uman și liber. Cronologia demnității a început pentru România după decembrie 1989”.

Ion Iliescu: „Am un zâmbet de Dacie”. Care crede că este secretul longevității sale și cum își amintește de Ceaușescu
Pe 22 decembrie 1989, Ceaușescu a plecat cu elicopterul, iar revoluționarilor li s-a permis să intre în actualul sediu al MAI cu acceptul lui Iulian Vlad, fostul șef al Securității. După câteva ore, Iliescu a preluat puterea. Foto: Agerpres

Fostul președinte, care l-a răsturnat de la putere pe Ceaușescu, a precizat că ziua de 22 decembrie 1989, când fostul dictator a fost trădat de Securitate și Armată și a plecat cu elicopterul de pe sediul CC al PCR, actualul sediu al MAI, reprezintă „agonia fugii rușinoase”.

Iliescu l-a acuzat pe Ceaușescu de faptul că în ultimii anu „dictatura lui s-a acutizat” iar „cultul personalității s-a accentuat”.

Ion Iliescu a împlinit pe 3 martie vârsta de 94 de ani. El s-a retras din viața publică în ultimii ani și locuiește în aceeași vilă din cartierul Primăverii unde a stat după Revoluție. Iliescu a avut trei mandate de președinte al României: 1990-1992, 1992-1996 și 2000-2004.

Care ar putea fi diferențele de politică externă între administrațiile Harris și Trump
Recomandări
Care ar putea fi diferențele de politică externă între administrațiile Harris și Trump

Iliescu, acuzat de infracțiuni contra umanității în Dosarul Revoluției, care e plimbat în instanțe de 34 de ani

Fostul dictator Nicolae Ceaușescu a fost executat pe 25 decembrie 1989, după un proces sumar, decizia fiind luată de cei care au preluat puterea după 22 decembrie 1989, printre care Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu.

Primele anchete despre Revoluție au început încă din 1990, dar abia în anii 2000 generalii Mihai Chițac și Victor Atanasie Stănculescu au fost condamnați la 15 ani de închisoare pentru reprimarea demonstrațiilor anticomuniste de la Timișoara, însă procurorul general de atunci, Joița Tănase, a făcut recurs în anulare.

Chițac a murit însă în 2010, iar Stănculescu – în 2016.

După alți ani, în aprilie 2019, procurorul general de atunci, Augustin Lazăr, a anunțat finalizarea dosarului Revoluției și trimiterea pentru prima dată în judecată a lui Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus și Emil Dumitrescu, acuzați de infracțiuni contra umanității. Amiralul Emil „Cico” Dumitrescu murise însă cu câteva luni în urmă.

În 2021, Dosarul s-a întors la procurorii militari, după ce judecătorii Înaltei Curți au respins rechizitoriul. Curtea supremă a susținut că sunt mai multe probleme de legalitate în investigația procurorilor militari, iar magistrații au fost nevoiți să refacă ancheta.

În august 2022, Ion Iliescu a fost trimis din nou în judecată în Dosarul Revoluției, iar procurorii au făcut public rechizitoriul neanonimizat. Ion Iliescu a fost acuzat de infracțiuni contra umanității, la fel ca fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu (83 de ani) și generalul Iosif Rus (88 de ani), fost comandant al Aviației Militare, care încă sunt în viață.

În februarie 2023, Înalta Curte a decis trimiterea Dosarului Revoluţiei la Curtea de Apel Bucureşti, susținând că nu are competența să judece acest caz, pentru că Ion Iliescu nu era șef de stat pe 22 decembrie 1989, ci doar membru al Consiliului FSN.

În octombrie 2023, Curtea de Apel Bucureşti a decis începerea judecăţii în „Dosarul Revoluţiei”, dar în septembrie 2024 Înalta Curte a decis că procurorii militari nu au stabilit prin rechizitoriu „obiectul și limitele judecății”, așa că Dosarul Revoluției se va întoarce la Parchetul Militar pentru a treia oară.

Ion Iliescu: „Am un zâmbet de Dacie”. Care crede că este secretul longevității sale și cum își amintește de Ceaușescu
Ion Iliescu vorbind la telefon pe 22 decembrie 1989, la câteva ore după fuga lui Ceaușescu, în sediul fostului CC al PCR, actualmente sediul MAI. În dreapta imaginii, Petre Roman, viitor premier. Foto: Agerpres

Peste 1.100 de oameni au murit la Revoluție, în perioada 17 decembrie-30 decembrie 1989, și mai mult de 3.000 au fost răniți.

Iliescu, pus sub acuzare și în Dosarul Mineriadei, tot fără finalitate

Din 22 aprilie 1990 și până pe 13 iunie 1990, în Piața Universității din București a avut loc o manifestație împotriva regimului Iliescu, cel care fusese ales președinte la scrutinul din luna mai.

Apoi, forțele de ordine, susținute de mineri, au intervenit împotriva oamenilor care protestau pașnic sau a celor care se aflau întâmplător în acea zonă, iar evenimentele au rămas în istorie drept cea mai sângeroasă și mai brutală intervenție a minerilor conduși atunci de Miron Cozma.

Nici la 34 de ani după ce minerii chemați la București din ordinul lui Ion Iliescu i-au bătut pe manifestanți justiția nu i-a condamnat pe cei vinovați.

Foto de arhivă din iunie 1990: Victor Ciupuligă / MEDIAFAX FOTO/ HeptaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

După o tergiversare de 27 de ani, dosarul Mineriadei a fost trimis în instanță abia în 2017, în urma unei cereri exprese a CEDO, care a obligat statul român să redeschidă ancheta.

Inițial, în 2017, au fost trimişi în judecată, printre alții, Ion Iliescu (94 de ani), fostul premier Petre Roman (77 de ani), fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu (83 de ani), fostul director al SRI, Virgil Măgureanu (82 de ani) și Miron Cozma (69 de ani), dar Curtea Supremă a decis în decembrie 2020 restituirea dosarului la Parchetul Militar și refacerea de la zero a anchetei.

În luna mai 2024, Ion Iliescu a fost din nou pus sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității. Din cauza vârstei, procurorii au mers la casa lui din Primăverii. Același lucru s-a petrecut și acum 7 ani, dar fără niciun verdict definitiv.

În perioada 13-15 iunie 1990, cel puțin patru persoane au fost ucise de mineri și peste 1.000 au fost rănite, potrivit datelor oficiale.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (2)

ciobanudorin_2006   •   29.09.2024, 22:29

Ce ar trebui sa comentam ? Omul are 94 de ani .Ca a făcut bine sau rău depinde cât te duce capul sa înțelegi.Ca unora le place sau nu e lesne de Inteles.Oricum ca și națiune directia nu e buna și nu e vina lui să fie clar.Putem sa avem și noi o direcție fără sa ne dicteze alții.Dar cum noi parca suntem în epoca fanariota e greu de noi.

Demradulescu   •   29.09.2024, 21:36

Cineva spunea că speranța moare penultima,ultimul moare Ion Iliescu.Eu cred că și Mefisto și Bunul Dumnezeu vor fi conduși pe ultimul drum de Ilici Iliescu Ion.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

9 mașini pe care un mecanic auto spune că nu le-ar cumpăra niciodată: ”Costul reparațiilor este mult mai mare”
Știrileprotv.ro
9 mașini pe care un mecanic auto spune că nu le-ar cumpăra niciodată: ”Costul reparațiilor este mult mai mare”
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Mirela Vaida, poze rară cu soțul ei. Cine este bărbatul cu care are 3 copii, o casă în pădure și o viață fericită
Libertateapentrufemei.ro
Mirela Vaida, poze rară cu soțul ei. Cine este bărbatul cu care are 3 copii, o casă în pădure și o viață fericită
Clădirea-monument din București, veche de peste 135 de ani, care îi impresionează pe toți străinii care vizitează orașul. E considerată un templu al culturii românești
FANATIK.RO
Clădirea-monument din București, veche de peste 135 de ani, care îi impresionează pe toți străinii care vizitează orașul. E considerată un templu al culturii românești
De ce nu iese niciodată la restaurant Iuliana Pepene: „Știți ce mi-am dat seama?!”
GSP.RO
De ce nu iese niciodată la restaurant Iuliana Pepene: „Știți ce mi-am dat seama?!”
Banca Transilvania, anunț pentru milioane de români. Toți cei care au card trebuie să fie atenți, există riscul să rămână fără bani
FANATIK.RO
Banca Transilvania, anunț pentru milioane de români. Toți cei care au card trebuie să fie atenți, există riscul să rămână fără bani
Românca Mădălina Ghenea, apariție de senzație la Săptămâna Modei din Milano! A purtat cea mai decupată rochie! FOTO
Unica.ro
Românca Mădălina Ghenea, apariție de senzație la Săptămâna Modei din Milano! A purtat cea mai decupată rochie! FOTO
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Orangesport.ro
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Noul an universitar. Cât au scos părinţii din buzunar pentru dotarea camerelor de cămin la stat: "Este doar strictul necesar". Campusul privat, o opţiune costisitoare
Observatornews.ro
Noul an universitar. Cât au scos părinţii din buzunar pentru dotarea camerelor de cămin la stat: "Este doar strictul necesar". Campusul privat, o opţiune costisitoare
Horoscop 30 septembrie 2024. Gemenii au ceva esențial de protejat astăzi și este de ajuns să vrea, iar dorința lor va fi pe jumătate împlinită
HOROSCOP
Horoscop 30 septembrie 2024. Gemenii au ceva esențial de protejat astăzi și este de ajuns să vrea, iar dorința lor va fi pe jumătate împlinită

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI