Născut în 1938, cu un an înainte de inaugurarea arenei din Giulești (10 iunie 1939), Ion „Puiu” Ionescu s-a declarat încântat de faptul că echipa sa de suflet va avea o „casă” nouă. Singura grijă a gloriei de odinioară a Rapidului este să mai prindă inaugurarea noului stadion, preconizată a avea loc în primăvara anului 2020.
„Stadionul nostru era vechi de nu mai țin nici eu minte! E foarte bine că se face altul. Sper ca, o dată cu noul stadion, să vedem și o nouă echipă a Rapidului în Liga 1. Și mai vreau să prind și eu Rapidul jucând pe noul stadion. De vrut, sigur că vreau, dar am și eu o vârstă. Totul e să mai și pot!”, a mărturisit, pentru Libertatea, fostul internațional (24 de meciuri sub tricolor, 5 goluri).
Acesta se confundă practic cu actuala arena din Giulești, pe care a călcat pentru prima oară în urmă cu 73 de ani! Mai precis, la șapte ani, când s-a înscris la „piticii” Rapidului.
Meci de retragere, în 1968
„Arena asta o știu de mic. La șapte ani am călcat pentru prima oară pe gazon, deși nu aveam voie. Jucam la piticii Rapidului și nu ne lăsa să mergem pe terenul central, dar noi mai „scăpam” și fugeam pe gazon, să simțim aerul Giuleștiului. Pe atunci mă gândeam: „Oare o să joc și eu vreodată aici?”. Antrenamentele și meciurile le susțineam pe terenul 2, de pământ, aflat pe locul în care s-a ridicat sala de sport”, și-a amintit fostul atacant.
Campion cu Rapid în 1967 și golgheter al României în două rânduri, Puiu Ionescu a continuat: „Țin minte și acum că am jucat primul meci pe terenul mare, la pitici, în 1946, la opt ani și ceva. A fost ca un vis împlinit!”.
Debutul la echipa mare a avut loc 14 ani mai târziu, în 1960, iar retragerea din potcoavă în 1968, după care idolul Giuleștiului a plecat în Germania, la Aachen.
„Ultima mea partidă ca jucător pe terenul din Giulești a fost în vara anului 1968, când mi s-a organizat un meci de retragere, cu Metalul București, la care au venit 12.000 de oameni. Plângea lumea în tribună. Au fost prezenți, printre alții, Ioana Radu, Dorina Drăghici și Colea Răutu. Am fost profund mișcat. Pentru toți acești oameni minunați care veneau să mă vadă, îmi era rușine să intru pe teren și să joc prost! Dacă simțeam că nu pot, mai bine nu intram. Stadionul din Giulești a fost, practic, casa mea, iar publicul „musafirul” special pentru care trebuia să dau totul pe teren!”, a conchis Ion Ionescu.
Daniel Pancu se retrage
Un alt idol al tribunelor giuleștene, Daniel Pancu, 41 de ani, își va pune „getele-n cui” cu ocazia meciului de mâine, cu ACS Înainte Modelu. Actualul antrenor al echipei giuleștene a câștigat cu Rapid campionatul (1999), trei Cupe ale României (1998, 2002 și 2006) și două Supercupe (1999, 2002). „O să apar pe teren și eu câteva minute, acolo. Mi-am dorit foarte mult lucrul ăsta. Sper să nu fie nevoie să intru să dau vreun gol”, a declarat Daniel Pancu, aflat la prima experiență ca tehnician.
Arenă de 14.000 de locuri
Noua arenă din Giulești va avea 14.000 de locuri și se va încadra la nivelul 4 de clasificare UEFA, urmând a putea găzdui și competiții internaționale. Complexul va fi prevăzut cu săli de sport pentru diverse discipline sportive precum haltere, box, lupte/judo/karate, tenis/volei/baschet, atletism, dar și săli de forță sau recuperare și pistă de popice. De asemenea, va beneficia și de spații de cazare pentru sportivi, precum și de spații de alimentație publică sau spații administrative. Valoarea contractului se ridică la suma de 98.318.052,33 lei fără TVA, cote și taxe. Lucrarile vor fi finantate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Compania Națională de Investiții.
CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV | Secretul fotbalistului George Pușcaș, noul număr 9 al naționalei. Atacantul dă bani grei unui specialist, ca să devină starul României