„Vreau să vă spun că vor veni vremuri grele. Eu vă înţeleg disperarea. Secetele vor fi atât de cumplite, încât, repet, vă înţeleg disperarea. Dar faceţi foarte mult rău dacă anulaţi acest plan antigrindină. Ca să reducem efectele secetelor care vor veni, trebuie făcute irigaţii… Pe fiecare râu mijlociu trebuie un minibaraj. Trebuie făcute perdele de protecţie agricolă… Sistemul antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor este o componentă din aceste patru măsuri pe care trebuie să le ia guvernele”, a spus Ion Sandu în cadrul unei întâlniri cu fermieri, la Focșani.
Pe lângă aceste măsuri, Sandu le-a cerut autorităților să investească în cercetare, pentru a afla astfel ce soiuri rezistă la secetă.
Sunt reguli generale. Dacă nu le respectăm şi nu le implementăm toate odată, ne întâlnim şi la anul, şi la anul, fără folos. Seceta este atât de cumplită, încât nu vă imaginaţi şi este numai începutul.
Ion Sandu:
Cum vor oficialii să combată seceta în următorii ani
În cadrul aceleiași întâlniri, directorul Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, Căunei Florescu, le-a explicat fermierilor modul în care acţionează sistemul antigrindină, dar şi modalităţile prin care autorităţile doresc să combată seceta în următorii ani.
„Noi putem creşte precipitaţiile în fiecare sezon. (…) Prin lege este prevăzut să achiziţionăm opt avioane care să însămânţeze norii şi să crească precipitaţiile. Am făcut toate procedurile legale şi trebuie să identificăm finanţarea. Avem certitudinea că vom primi bani din PNRR şi vom achiziţiona aceste avioane. Dacă nu, actuala conducere, Guvernul, caută surse de finanţare să cumpărăm aceste avioane”, a susținut Florescu.
Fermierii vrânceni au susţinut în mai multe rânduri că de vină pentru seceta extremă din judeţ sunt sistemul antigrindină şi folosirea excesivă a rachetelor aferente.
Căunei Florescu a explicat însă că balanţa de apă nu se schimbă, iar tehnologia vizează numai norii care produc grindină.
„Dacă nu acţionăm, acolo, în zona respectivă, va cădea grindină şi va produce distrugeri. Dacă acţionăm, cade numai apă. Dar numai acolo, nu în altă parte”, a spus acesta.
Peste 200 de localităţi primesc apă la program, din cauza secetei
Aproximativ 214 localităţi din 17 județe din țară au serviciul de alimentare cu apă restricţionat, din cauza secetei şi a consumului foarte mare, a anunțat marți Administraţia Naţională Apele Române (ANAR).
Instituția a precizat că rezerva de apă, deși în scădere, este suficientă, însă, în continuare, populația ar trebui să folosească rațional resursele de apă, astfel încât acestea să fie suficiente.
Localitățile care au consumul restricționat sunt din Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Sibiu, Hunedoara, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Dolj și Bihor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro