Pe lângă condamnarea la închisoare, lui Arsene i s-a interzis să ocupe o funcție publică și să mai conducă filiala județeană a PSD. El este unul dintre cei mai vechi lideri locali ai partidului.

„Interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a alege, și dreptul de a ocupa o funcție de conducere sau de a exercita atribuții de conducere în cadrul vreunui partid, formațiune sau alianță politică din România, de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe și până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale”, se precizează în minuta sentinței.

Totodată, instanța a dispus confiscarea a 80.000 de euro și 150.000 de lei, menținându-se sechestrul asiguratoriu dispus în ordonanța procurorilor DNA Bacău din 2018.

Tot miercuri dimineață, când a fost dată sentința în cazul lui Arsene, clădirea în care se află Tribunalul Bacău a fost evacuată după o alertă falsă cu bombă, scrie Ziarul de Bacău. Prezența unor explozibili fusese anunțată într-o sală a Curții de Apel Bacău, din aceeași clădire.

Două dosare de trafic de influență în două luni

Ionel Arsene a fost trimis în judecată pe 22 februarie 2018, fiind acuzat de trafic de influență în două cazuri distincte, instrumentate de procurori în lunile ianuarie și februarie ale aceluiași an.

Procurorii spun că Arsene, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al PSD Neamț, a primit 100.000 de euro de la un martor, pentru a interveni în favoarea lui la persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate.

A doua speță în care Ionel Arsene este acuzat de trafic de influență datează din 2015. Atunci, acesta a pretins, conform procurorilor, pe 31 iulie, 5% din suma totală de 60 de milioane de lei de la reprezentantul unei societăți comerciale. Suma de 60 de milioane de lei trebuia alocată Administrației Naționale Apele Române pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale.

„În schimbul acestui comision, în perioada iulie – septembrie 2015, inculpatul Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării, de către A.N.A.R, a sumei anterior menționate, demersuri rămase însă fără rezultat. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparțin inculpatului”, au mai precizat procurorii.

Sentința instanței din Bacău nu este definitivă și poate fi contestată atât de către procurori, cât și de către inculpat.

Urmărește-ne pe Google News