„Românii sunt proprietari pe o bojdeucă mică și veche. Românii au cele mai mici case din Europa, cu o medie de 41 de mp a suprafeței locuibile, în timp ce media europeană este de peste două ori mai mare, ajungând la 90,1 mp”, a declarat Ionuț Dumitru, economist șef al Raiffeisen Bank. La capătul opus se află ciprioții care au locuințe cu suprafață utilă ce depășeste 140 mp.

Locuim în case foarte vechi

În plus, potrivit statisticilor, românii locuiesc în case foarte vechi. 48% dintre acestea sunt dinainte de 1970, alte 34% sunt construite între 1970 și 1989, doar 7% fiind construite între 1990 și 1999, restul de 11%, după 2000.

„Chiar și cele mai noi case construite în România sunt considerate vechi, gândiți-vă că deja 11% din case sunt după 2000, adică, unele dintre ele sunt vechi 17-18 ani”, a declarat Lucian Anghel, președintele executiv al Asociației Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR).

Deprivarea afectează grav locuințele

La un moment dat s-a pus în discuție programul „Prima Baie”, prin care românii ar fi putut primi de la stat un ajutor de 200 de euro pentru a-și construi o baie în casă, dar proiectul a murit în fașă. În prezent, 30% dintre români locuiesc într-o casă fără baie sau duș, apă curentă și grup sanitar. Ponderea noastră este de peste 15 ori mai mare decât media europeană care se situează undeva la 1,9%.

Dacă vorbim de ponderea populației care își consideră locuința prea întunecată, studiul ABDLR mai arată că aici suntem în media europeană. La noi acest procent este de 5,6%, în timp ce media este de 5,4%.

De asemenea, unul din opt români locuiește într-o casă care are probleme structurale, iar aici ne referim la case care necesită o renovare mai mult sau mai puțin serioasă.

„Rata de supraaglomerare era în 2016 de 48,4%, în România, adică jumătate dintre români locuiesc mai mulți de unul într-o cameră. Media europeană este de 1,7 camere per persoană, în timp ce în România este de 1”, a mai afirmat Ionuț Dumitru.

În statistici și mai amânunțite, unul din cinci români trăiește într-o casă cu un grad de deprivare severă, în timp ce media europeană este de 4,7%. La polul opus se află, finlandezii și irlandezii, al căror procent de abia se află la 1 procent.

Pe de altă parte, pentru că românii locuiesc în locuințe vechi, preferă să le renoveze decât să își cumpere una nouă. „Românii înclină mai mult spre a lua un credit ipotecar pentru a face renovări în vechea casă, decât să achiziționeze una nouă”, a mai spus Lucian Anghel.

Prima casă și-a pierdut rostul

„În momentul de față programul Prima Casă nu își mai are rostul. Acesta era util în perioada de criză, dar acum când deja statul nu mai trebuie să garanteze achiziția de locuințe, când economia are o creștere foarte mare nu mai este viabil”, a declarat Dumitru.

Potrivit lui, românii nici nu au în sânge economisirea. „De câte ori avem un surprins de bani, nu economisim, ci tindem să consumăm. Iar în condițiile în care vrem o locuință nouă, ar trebui să avem mai mult de acei 5% care se dau avans pentru credit”, a mai spus economistul șef.


Citește și: JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 4: Kandaharul, văzut din elicopter – GALERIE FOTO/ VIDEO 360°


 
 

Urmărește-ne pe Google News