Florin Iordache a afirmat că legile Justiţiei sunt modificate ţinând cont de amendamentele şi observaţiile venite de la CSM, de la asociaţiile profesionale,.

„Ministerul Public a avut ocazia şi a depus observaţii. Dar aici nu discutăm de un dialog al surzilor sau al celor care aud mai bine. Un dialog normal în Parlament înseamnă că ascultăm toate punctele de vedere. Toate aceste modificări sunt venite fie din partea CSM, fie a asociaţiilor profesionale. La foarte multe dintre ele avem chiar o decizie unanimă. Un dialog normal este acela când în Parlament ascultăm toate punctele de vedere, asta facem noi acum”, a afirmat Iordache la Parlament.

El a răspuns și protestatarilor: ”Nu poate să existe o dezbatere mai largă şi mai concretă decât se desfăşoară astăzi în Parlament” pe marginea Legilor Justiţiei, iar acest aspect ar trebui observat şi de cei care protestează. Atât timp cât factorul politic nu intervine decât prin a prelua toate amendamentele venite de la asociaţiile profesionale, cred că e cel mai bun mod de consultare. Toţi cei care protestează ar trebui să vadă că încercăm cu sprijinul asociaţiilor profesionale, cât şi al CSM să facem nişte legi mai bune”, a spus deputatul PSD.

El a explicat și modificările aduse în comisie la numirea magistraților și excluderea președintelui din acest proces.

„Aţi văzut punctul de vedere şi al CSM, şi al asociaţiilor judecătorilor, care spune foarte clar că atunci când discutăm de numirea judecătorilor şi procurorilor, cât şi de numirea preşedintei ÎCCJ mergem pe o procedură în care se ţine cont fie de avizul CSM şi preşedintele face un act normal în care respectă punctul de vedere şi condiţionalităţile stabilite de CSM. Dacă ne uităm în Constituţie la art. 132 şi următoarele, se discută despre CSM ca şi garant al independenţei justiţiei. În momentul în care discutăm de o procedură pe care a gestionat-o CSM prin Institutul Naţional al Magistraturii, fie că discutăm de selecţia viitorilor judecători şi procurori, fie că discutăm de o procedură care vizează numirea preşedintei Înaltei Curţi, noi am dat credit total CSM-ului”, a precizat Iordache la finalul ședinței comisiei.

Comisia parlamentară specială pentru Legile Justiţiei și-a reluat activitatea luni, de la ora 10,00, cu dezbaterile pe proiectul de modificare al legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Modificările aduse până acum în comisie au provocat deja reacții negative în sistemul de sustiție. Și președintele Klaus Iohannis a anunțat că va interveni, conform atribuțiilor, pentru a respinge prevederile precum cea prin care președintele României nu mai poate refuza numirile de magistrați simpli.

Citește și: Pușcăriașul Liviu Luca a dat cu mătura pe stadionul ”Ilie Oană”. Fostul sindicalist a adus clubului Petrolul Ploiești Cupa României la fotbal, în 1995

 
 

Urmărește-ne pe Google News