”Inițiativa eu am făcut-o, cu trei zile, și de la trei, prin niște argumente în Parlament, s-a ajuns la șase zile. Trrebuie să ținem cont de condițiile din penitenciare și de posibilele sancțiuni ale CEDO, indiferent de pedeapsa cu care o instanță îl condamnă pe unul sau pe altul”, a spus Iordache.
Deputatul PSD a arătat că Guvernul trebuie să vină cu măsuri auxiliare, pentru că a veni cu o lege nu rezolvi nimic, și a subliniat faptul că e nevoie de construcția unor noi penitenciare.
Ddacă nu discutăm de reinserția acestor persoane, în societate și măsuri pentru ca unele firme care angajează deținuți să aibă reduceri fiscale, discutăm degeaba”, a mai afirmat Florin Iordache, adăugând că trebuie îmbunătățite condițiile din penitenciare, astfel încât deținuții să își ispășească pedeapsa în condiții umane.
”Nu ne putem permite, în secorul 21, niște oameni care au greșit și trebuie să plătească, trebuie să îi ținem în condiții umane sau aproape umane”, a spus el.
În doar câteva zile, peste 500 de pușcăriași au fost eliberați în baza legii celor șase zile date drept compensație la fiecare lună de detenție pe care au executat-o în condiții improprii.
Reprezentanți ai societății civile atrag însă atenția că primul lot care a ieșit pe porțile închisorilor din toată țara este format din foarte mulți pușcăriași care au mai multe condamnări, care nu au pe nimeni în libertate, motiv pentru care sunt predispuși să comită alte infracțiuni.
Aplicarea legii celor șase zile, botezată ”Legea recursului în compensație”, a fost extrem de benefică pentru pușcăriașii care și-au executat pedeapsa ”zi la zi”, cum se spune, adică la termenul decis de instanță, fără niciun fel de bonus. Deținuți indisciplinați, fără familii, care pentru o porție de mâncare sau pentru un beneficiu de orice natură s-au aservit unor indivizi puternici care le-au asigurat, oarecum, protecția.
Citește și: VIDEO| Român filmat în Londra în timp ce fura din donațiile pentru Cancer Research