”Vrem să închidem odată această definiţie a abuzului în serviciu pentru că prea s-au întâmplat aceste abuzuri în ultima perioadă şi acestea nouă ne-au dat de gândit. Vom discuta, înţeleg că există o propunere din partea Ministerului Justiţiei cu un prag minimal, dar, repet, e foarte important să nu mai existe abuzuri”, a spus Iordache.
El a explicat și cum vede această infracțiune. ”Dacă există prejudiciu, nu înseamnă că trebuie să existe dosar penal. Se va merge în civil, se recuperează banii şi gata”, a afirmat deputatul PSD.
Comisia specială condusă de Florin Iordache a început, joi, dezbaterile pe Codul penal, unde cel mai controversat articol este cel referitor la abuzul în serviciu.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, că Uniunea nu sprijină niciun prag propus de către partidele politice în ceea ce priveşte abuzul în serviciu, ci doreşte să lase judecătorul să decidă dacă există sau nu un prejudiciu, potrivit Agerpres.ro.
Deputatul PSD Cătălin Rădulescu pleda anul trecut pentru dezincriminarea abuzului în serviciu. Și propunea ca toți cei condamnați la închisoare până în 3 ani, pentru alte fapte decât cele cu violență, cei care au boli incurabile și cei peste 60 de ani să facă închisoare la domiciliu.
PSD a mers până acolo încât a depus un proiect de lege care prevede că abuzul în serviciu cu pagubă sub 200.000 de euro nu se consideră infracțiune iar pedepsele până în 3 ani se execută la domiciliu. Propunerea legislativă era semnată de 39 de senatori și deputați, printre care deputații Cătălin Rădulescu, Liviu Pleșoianu și Andreea Cosma.
Ulterior, mai mulți parlamentari și-au retras semnătura de pe proiect. Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a anunţat, la rândul lui, că îşi retrage semnătura de pe document şi nu îl mai susţine.
Pragul valoric pentru abuzul în serviciu a apărut, ca și controversă, în celebra Ordonanță 13, care a dus la schimbarea din funcție a ministrului Justiției de la acea vreme, Florin Iordache.