Ipocrizia sancțiunilor: România, SUA și Olanda sunt statele care importă cel mai mult produse petroliere derivate din țiței rusesc STUDIU

Potrivit raportului, cele mai mari trei țări importatoare de produse petroliere turcești derivate din țiței rusesc sunt România (448 de milioane euro din importurile totale au fost derivate din țiței rusesc), SUA (232 de milioane euro) și Olanda (216 milioane euro). 

România se află în acest top controversat pentru că importă produse petroliere de la rafinăria STAR, care este deținută de autoritățile azere. Această rafinărie deținută de azeri depinde în proporție de 98% de țițeiul rusesc, 73% din importurile sale de țiței fiind furnizate de compania Lukoil, sancționată de SUA. 87% din exporturile sale maritime de produse petroliere sunt direcționate către țările G7+, arată studiul CREA. 

„La 5 decembrie 2022, țările G7+ au pus în aplicare o interdicție privind importurile de țiței rusesc și un plafon de preț de 60 USD pe baril pentru această marfă atunci când este transportată de petroliere deținute/asigurate de Occident. O lună mai târziu, România, un stat membru al UE, a primit un transport de motorină de la rafinăria STAR din Turcia, care utilizează țiței rusesc. Acest transport destul de inofensiv nu a încălcat nicio sancțiune, deoarece importul de produse rafinate obținute din prelucrarea țițeiului rusesc în țări terțe nu este supus niciunei interdicții. Cu toate acestea, această lacună flagrantă a sancțiunilor a permis Rusiei să își transfere exporturile de țiței către noi cumpărători din țări terțe care nu impun sancțiuni”, dezvăluie raportul. 

Dosarul „Ferma Băneasa”: unde a muncit Remus Truică în perioada detenției. Milionarul a fost eliberat din închisoare chiar la prima încercare
Recomandări
Dosarul „Ferma Băneasa”: unde a muncit Remus Truică în perioada detenției. Milionarul a fost eliberat din închisoare chiar la prima încercare

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, țările G7+ au dat dovadă de puțină dorință sau voință politică de a pune capăt portițelor de scăpare prin rafinării, cu ajutorul cărora Rusia reușește să ocolească efectul financiar al sancțiunilor internaționale, explică studiul. 

În timp ce această lacună rămâne nerezolvată, „țările G7+ și-au sporit, de fapt, importurile din țările care nu aplică sancțiuni, profitând de situație prin simpla schimbare a furnizorului, de la Rusia la țări terțe care, în esență, funcționează ca intermediari comerciali ruși”. 

Ipocrizia sancțiunilor: România, SUA și Olanda sunt statele care importă cel mai mult produse petroliere derivate din țiței rusesc STUDIU

De ce reușește să alimenteze Turcia bugetul de război al Federației Ruse 

Turcia este un stat care nu s-a alăturat sancțiunilor internaționale împotriva Federației Ruse în perioada agresiunii militare rusești din Ucraina, impuse începând cu anul 2022. 

Studiul arată astfel că Turcia a ajuns de la al 14-lea cel mai mare cumpărător de țiței rusesc înainte de invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, la al treilea cel mai mare importator în prima jumătate a anului 2024. 

Doctorița din Suceava acuzată că cerea pacienților cu cancer bani, miere, caşcaval şi brânză, condamnată la trei ani de închisoare
Recomandări
Doctorița din Suceava acuzată că cerea pacienților cu cancer bani, miere, caşcaval şi brânză, condamnată la trei ani de închisoare

În aceeași perioadă, trei rafinării turcești au utilizat țiței rusesc în valoare de 1,2 miliarde euro pentru a crea produse petroliere importate de țările G7+: STAR Refinery, Tupras Izmit Refinery și Tupras Aliaga Izmir Refinery. 

Importurile de produse petroliere rafinate în aceste trei instalații de prelucrare a țițeiului rusesc din Turcia au generat venituri fiscale de 750 de milioane de euro pentru Kremlin, finanțând războiul său brutal împotriva Ucrainei, explică studiul CREA. 

„După ce au descoperit că țările occidentale nu sunt preocupate de originea țițeiului utilizat pentru a crea produse pentru ele, țările care nu aplică sancțiuni și-au schimbat furnizorii și sunt acum puternic dependente de țițeiul rusesc și alimentează indirect cuferele rusești”, explică studiul. 

„Țările G7+ au importat produse petroliere derivate din țiței rusesc în valoare de 1,8 miliarde euro de la cele trei rafinării din Turcia în prima jumătate a anului 2024. În timp ce importurile de produse petroliere rafinate din rafinăriile turcești ale statelor membre ale UE rămân cele mai mari, România absorbind 24% din totalul achizițiilor blocului, Statele Unite ale Americii sunt al doilea mare importator de produse petroliere rafinate din aceste trei rafinării (15% din total) în prima jumătate a anului 2024. De asemenea, în prima jumătate a anului 2024, Regatul Unit a importat de la rafinăriile din Turcia combustibil pentru avioane în valoare de 26 de milioane de euro, din care 16,5 milioane de euro proveneau din țiței rusesc”, arată studiul. 

Ultimul nonstop care mai funcționează la Timișoara. Istoria instituției centrale în România anilor ‘90 – magazinul de la colțul blocului
Recomandări
Ultimul nonstop care mai funcționează la Timișoara. Istoria instituției centrale în România anilor ‘90 – magazinul de la colțul blocului

G7+ se referă la statele G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii), statele membre ale UE, Australia, Norvegia și Elveția. 

Sectorul rus al petrolului și gazelor reprezintă un flux de venituri esențial pentru Kremlin, contribuind cu 32% la bugetul federal în 2023, în scădere de la 42% în 2022. Kremlinul a alocat armatei o treime din toate cheltuielile din 2024. 

Ce mai dezvăluie studiul CREA 

● Țările G7+ și-au crescut achizițiile de produse petroliere de la aceste rafinării cu 62% de la an la an. 

● Turcia și-a extins dependența de importurile de țiței maritim rusesc de la aproximativ 34% în 2023 la 70% în prima jumătate a anului 2024, profitând de o reducere de 5-20 USD pe baril pentru achizițiile de amestec de țiței rusesc din Urali. 

● Rafinăria STAR, deținută de azerii, este dependentă în proporție de 98% de țițeiul rusesc, 73% din importurile sale de țiței fiind furnizate de compania Lukoil, sancționată de SUA. 87% din exporturile sale maritime de produse petroliere sunt direcționate către țările G7+.

● Importurile SUA de produse petroliere de la rafinăriile turcești au crescut de peste trei ori de la an la an în primul trimestru al anului 2024 și au generat venituri fiscale de 125 de milioane de euro pentru Rusia.

 ● Importurile SUA de produse petroliere de la rafinăria STAR în prima jumătate a 2024 au generat venituri de 38,3 milioane de euro pentru compania Lukoil, sancționată de SUA – cel mai mare furnizor de țiței către rafinărie. 

● Importurile turcești de benzină din SUA în prima jumătate a anului 2024, estimate ca fiind derivate din țiței rusesc, ar fi putut alimenta aproximativ 338.782 de vehicule americane în fiecare lună în aceeași perioadă. 

● Volumele totale de țiței prelucrate de rafinăriile turcești pentru exportul de produse petroliere către UE și țările G7 au asigurat Kremlinului venituri fiscale în valoare de 750 de milioane de euro numai în prima jumătate a anului 2024.

Recomandări: Ce pot face aliații Ucrainei pentru a reduce și mai mult veniturile Rusiei 

Interzicerea importurilor din rafinăriile care utilizează țiței rusesc: Prima și cea mai importantă măsură pe care ar trebui să o ia țările care sancționează Rusia este interzicerea importurilor de produse petroliere din rafinăriile care utilizează țiței rusesc. Acest lucru ar spori impactul sancțiunilor prin descurajarea țărilor terțe de a importa cantități mari de țiței rusesc și, astfel, ar sufoca căutarea de noi piețe de către Rusia. 

Sancționarea rafinăriilor deținute și operate de Lukoil: SUA ar trebui, de asemenea, să interzică importurile de produse petroliere din rafinăriile deținute, operate sau care funcționează cu țiței vândut de compania rusă Lukoil, care face obiectul sancțiunilor. Orice achiziție de produse rafinate de la rafinării deținute parțial de Lukoil sau de la rafinării care funcționează cu țiței rusesc cumpărat de la Lukoil înseamnă trimiterea de fonduri către o entitate sancționată care este strâns legată de Kremlin. 

Dependența scăzută nu va avea niciun impact asupra prețurilor interne: Interzicerea importurilor de la aceste rafinării sau entități aprovizionate de Lukoil nu va avea niciun efect asupra prețurilor petrolului și nu va crea niciun efect de domino. De exemplu, achizițiile SUA de la rafinăria STAR constituie doar 1% din totalul importurilor maritime de produse petroliere rafinate. 

Interzicerea acestor importuri – de la o rafinărie cu importuri uriașe de țiței Lukoil – nu ar avea niciun efect asupra prețurilor sau ofertei interne. 

UE ar trebui, de asemenea, să impună sancțiuni celorlalte companii petroliere ruse care operează pe piața europeană de distribuție a carburanților, inclusiv filialelor și sucursalelor Lukoil, Tatneft și Rosneft, care beneficiază de lanțurile lor complexe de aprovizionare pentru importul de produse petroliere fabricate din țiței rusesc în țări terțe. 

Reducerea plafonului de preț: O altă modalitate eficientă de a reduce veniturile Rusiei ar fi scăderea plafonului de preț al țițeiului. 

Studiul integral poate fi citit aici

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată
Știrileprotv.ro
Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată
Este vestea momentului în showbiz-ul românesc! A tot încercat să își ascundă SARCINA și a reușit, însă nu pentru mult timp. S-a aflat! Marea noastră VEDETĂ este ÎNSĂRCINATĂ
Viva.ro
Este vestea momentului în showbiz-ul românesc! A tot încercat să își ascundă SARCINA și a reușit, însă nu pentru mult timp. S-a aflat! Marea noastră VEDETĂ este ÎNSĂRCINATĂ
Sorana Cîrstea, declarație de dragoste de ziua lui Ion Alexandru Țiriac. Poză rară, de cuplu, cu sportiva și moștenitorul lui Ion Țiriac
Libertateapentrufemei.ro
Sorana Cîrstea, declarație de dragoste de ziua lui Ion Alexandru Țiriac. Poză rară, de cuplu, cu sportiva și moștenitorul lui Ion Țiriac
Patru zodii care vor avea 7 zile pline de șanse fabuloase. Se vor întâmpla lucruri minunate în următoarea perioadă
FANATIK.RO
Patru zodii care vor avea 7 zile pline de șanse fabuloase. Se vor întâmpla lucruri minunate în următoarea perioadă
„Psihic a fost greu” » Adrian Petre dezvăluie cum l-a salvat noua relație: „Nu știu dacă auzise sau nu de mine, a prins cea mai proastă parte a carierei”
GSP.RO
„Psihic a fost greu” » Adrian Petre dezvăluie cum l-a salvat noua relație: „Nu știu dacă auzise sau nu de mine, a prins cea mai proastă parte a carierei”
Animalul care poate să hiberneze 3 ani de zile. Nu are auz, dar are un simț al mirosului foarte dezvoltat
FANATIK.RO
Animalul care poate să hiberneze 3 ani de zile. Nu are auz, dar are un simț al mirosului foarte dezvoltat
Cum arată rochia de 160 lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Unica.ro
Cum arată rochia de 160 lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Casă de 300.000 de lei din Slobozia Conachi, luată de viitură. Proprietara muncise 20 de ani în străinătate pentru ea
Observatornews.ro
Casă de 300.000 de lei din Slobozia Conachi, luată de viitură. Proprietara muncise 20 de ani în străinătate pentru ea
Horoscop 23 septembrie 2024. Săgetătorii sunt invitați la profunzime, așa s-ar putea rezuma tendința care îi vizează în mod direct
HOROSCOP
Horoscop 23 septembrie 2024. Săgetătorii sunt invitați la profunzime, așa s-ar putea rezuma tendința care îi vizează în mod direct

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI