Aparitia pe site-ul BNR a proiectului noului regulament care va elimina o serie de restrictii existente pana in prezent la imprumuturile pentru constructia sau achizitia unei locuinte a starnit o serie de discutii si confuzii printre cei care vor credite. Romanii care apeleaza in continuare la imprumuturi bancare nu trebuie sa se ingrijoreze, ne asigura oficialii BNR.
Pana acum, BNR a urmarit doar sa tempereze procesul de creditare si nu sa-l blocheze sau sa-l diminueze. Conform consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, scopul noului regulament al bancii centrale este evitarea supraindatorarii populatiei. In ultimii ani, creditele populatiei la banci au crescut cu procente de pana la 100%. Interventia Bancii Nationale a cautat sa apere bancile de surplusurile de credite, dar si populatia de supraindatorare, conform normelor 10/2005 si 10/2006.
BNR nu mai obliga bancile comerciale sa ceara garantii imobiliare
O data cu intrarea Romaniei in UE se va incheia insa cu interventia BNR pe piata creditelor. Conform noului regulament, imprumuturile pentru cumpararea de bunuri de consum nu vor mai fi conditionate de plata avansului si nici de prezentarea unor garantii de catre cei care vor sa obtina acest tip de credit. Totodata ar putea fi eliminata si conditia ca imprumutul imobiliar sa nu depasasca 75 la suta din valoarea investitiei precum si obligativitatea de a prezenta garantii de cel putin 133% din valoarea finantarii.
In regulamentul BNR, care va intra in vigoare in primavara acestui an, s-au mentinut celelalte restrictii adoptate la sfarsitul lunii octombrie cum ar fi angajamentele de plata care nu pot fi mai mari de 35% din veniturile imprumutatului, astfel ca indiferent cate credite a luat un client, ratele insumate sa nu depaseasca o treime din salariul sau. ”In noul regulament a disparut termenul de ipoteca, astfel ca pe langa lipsa avansului, BNR nu mai obliga bancile comerciale sa ceara ipoteca, aceasta masura ramanand la latitudinea fiecareia. Legea le obliga insa pe banci sa ia garantii. Eu cred ca bancile nu vor renunta la avans, ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale. Acest lucru e convenabil si pentru cel care solicita creditul si care participa astfel efectiv la suma pe care o imprumuta.”
Rata lunara nu va depasi o treime din salariu
De asemenea, clientii nu trebuie sa inteleaga ca in urma aplicarii noului regulament BNR se vor putea imprumuta mai mult, intrucat se pastreaza limita de expunere, astfel incat rata lunara sa nu depaseasca o treime din salariu. Masura ii avantajeaza pe romanii cu venituri mari si care din diferite motive nu au reusit sa economiseasca banii de avans.