Discuţiile dintre preşedintele Traian Băsescu şi delegaţia Fondului Monetar Internaţional au vizat în primul rând introducerea accizei suplimentare la carburant.
Potrivit unor surse, Traian Băsescu a anunțat că nu va semna memorandumul cu Fondul Monetar Internațional, acesta fiind condiționat de eliminarea supraaccizei.
„Desigur, din cauza ineficienţei colectării, noile taxe au fost introduse, nu condamn lărgirea bazei fiscale, sunt un susţinător al acesteia, dar exagerările, a pune taxe suplimentare în cazul energiei, în principal, şi a carburanţilor, în special, o consider o mare greşeală, care va afecta şi economia, şi populaţia. Desigur, responsabilităţile sunt ale dvs. şi ale Guvernului, dar o asemenea taxă nu va fi în mod public susţinută de mine, pentru că nu cred că aceasta este o soluţie rezonabilă. Nu blochez deciziile dintre dvs. şi Guvern în acest moment, dar să nu-mi cereţi să semnez ce negociaţi”, a spus Băsescu, în debutul întrevederii cu oficialii FMI, CE şi Băncii Mondiale de la Palatul Cotroceni.
Preşedintele declara, pe 18 decembrie 2013, că îşi asumă explicarea, în ianuarie, în discuţiile cu FMI, a erorilor legate creşterea accizei la carburant.Guvernul vrea ca board-ul Fondului Monetar Internaţional să aprobe două evaluări ale acordului preventiv al României, după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat să semneze ultimul memorandum, opunându-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru de carburanţi, document care încheia evaluarea derulată la finele anului trecut de FMI.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat în 14 ianuarie că în curând va începe vizita la Bucureşti a delegaţiei FMI, menţionând, în acest context, că decizia sa este ca acciza suplimentară la carburant să nu se introducă.
O misiune a Fondului Monetar Internţional a sosit la Bucureşti, împreună cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Banca Mondială, pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a acordului stand-by, vizită care se va încheia pe 5 februarie.Dacă România nu va semna un nou acord cu Fondul, atunci ţara noastră se va împrumuta de bani foarte scump de pe pieţele internaţionale, fapt ce va duce la scumpiri în lanţ la toate produsele.

 
 

Urmărește-ne pe Google News