Inginerul constructor Marius Marinescu a lansat un avertisment teribil pentru bucureșteni. ”Dacă astăzi ar fi un cutremur de 7,4 pe Richter, ar fi un cataclism, ar fi apocalipsă pentru București și pentru România. Ar muri în jur de un milion de oameni. Eu sunt inginer constructor și când am terminat facultatea, am lucrat în mină la Anina și apoi am lucrat la Primăria Capitalei și m-am ocupat de expertizarea clădirilor afectate de cutremur”, a declarat Marius Marinescu, potrivit dcnews.ro.
”Vor cădea cel puțin jumătate din clădirile din București. Clădirile construite până-n 1930, blocurile de pe Bulevardul Magheru și Centrul Istoric, nu au fier beton, nu au structură de rezistență, toate pică. Mai cad majoritatea clădirilor care au fost construite până în 1977, pentru că până atunci clădirile erau construite să reziste la un cutremur de până în 7 pe scara Richter. Atenție, până în 77 au fost construite în jur de opt mii de blocuri, numărul de blocuri totale sunt 16.200 în București. Poate nu vor cădea opt mii, dar mare parte din ele ar cădea. În plus, mai sunt blocurile construite în 90 pentru vânzare, între 1990 și 1992, când era un haos în domeniul construcțiilor, nu exista un control de specialitate, nu exista nimic și mulți dintre cei care au construit blocuri la momentul respectiv, le făceau pentru vânzare, nu să reziste la un cutremur de 8 pe Richter”, a mai explicat Marius Marinescu.
Cutremurul din 1977
Cutremurul de pe 4 martie 1977, de la ora 21:22, a fost una dintre cele mai puternice mişcări seismice care au avut loc în România în ultimele zeci de ani. Cu o magnitudine de 7,2 pe scara Richter, seismul care a ţinut 56 de secunde a provocat daune însemnate în întreaga ţară: sute de clădiri puse la pământ, 33 doar din Capitală şi a făcut 1.570 de victime, dintre care 1.391 doar în Bucureşti.
Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km şi seismul a fost atât de puternic încât unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii.
Bucureştiul a fost cel mai afectat oraş din ţară şi din pricina faptului că în Capitală existau clădiri foarte vechi care au fost repede puse la pământ de cutremur. 1.391 de oameni şi-au pierdut viaţa în Bucureşti, printre aceştia şi personalităţi ca actorul Toma Caragiu sau poetul Anatol E. Baconsky.
Singura înregistrare din acea zi de coşmar circulă pe internet, iar sunetul este de-a dreptul terifiant. Este vorba despre o înregistrare sonoră luată de un magnetofon din sala de concerte a Radiodifuziunii, în timpul unei pauze. Mişcarea telurică extrem de puternică a creat un zgomot infernal, care încă îi urmăreşte pe care care au trăit-o.
Un plan realizat în 2011 de Primăria Capitalei şi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă arăta că dacă în zilele noastre ar avea loc un cutremur cu magnitudinea celui din 1977, 95.000 de persoane ar rămâne captive în clădirile înalte din oraş, dintre care 6.500 de oameni ar muri şi peste 16.000 ar fi grav răniţi.