UPDATE 12:40: „În circulara din 14 august 2020 nu a interzis, ci a rugat preoții ca prin consiliul parohial să ceară cu decență contribuțiile bănești. Totodată a făcut trimitere la hotărârea Sfântului Sinod, care menționează faptul că există doar o singură taxă și aceea se va stabili de către consiliul parohial, taxă pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire”, a transmis preotul Alexandru Flavian Sava, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Precizările vin în contextul în care presa locală din Suceava a scris că în august anul trecut, ÎPS Calinic le-a trimis tuturor preoților din Suceava o circulară prin care interzicea impunerea de taxe pentru serviciile religioase.

Tot în hotărârea Sfântului Sinod la care se face referire se spune despre contribuțiile benevole că reprezintă „sumele oferite de credincioși cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către consiliul parohial și are în vedere cheltuielile de funcționare a parohiilor”, se mai arată în comunicat.

Sfântul Sinod a reiterat interdicția condiționării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuțiile benevole ca donație din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale. În aceste cazuri, preotul trebuie să elibereze chitanțe familiilor care au donat banii respectivi.

Peste tot există contribuţii pentru slujbele bisericeşti, valorile diferind de la o parohie la alta.

 
 

Urmărește-ne pe Google News