„Care a fost și este răspunsul creștinilor la iubirea lui Dumnezeu? Unii creștini se îndepărtează de El și de învățătura lui; alții uită de Biserică, amintindu-și de ea poate de Crăciun și de Paști; alții, prin viața pe care o duc departe de legea creștină, par să fi uitat de Botezul primit”, arată IPS Robu în Pastorala de Paști, intitulată „Noi suntem chemați la lumină!”.

IPS Robu afirmă că sărbătoarea Paștelui este pregătită de Postul Mare, timp în care, prin fapte de pocăință și bunătate sufletească, credincioșii înlătură din suflet „pornirile dezordonate, ispitele mândriei, patimile și dorințele pământești”, căutând să redobândească „curăția inimii și vindecarea rănilor pricinuite de păcate și de răutăți”.

„Dumnezeu ne-a dat lumina adevărului. Această lumină este împreună foc și putere a lui Dumnezeu, forță care nu distruge, dar care vrea să transforme inimile noastre, ca să devenim, într-adevăr, oameni ai lui Dumnezeu, făcători și purtători de pace în această lume”, menționează Ioan Robu în Pastorală.

Înaltul prelat arată că în aceste zile suntem chemați la o reînnoire a Botezului nostru.

„Îndreptați-vă acum spre Domnul!”: mereu și iarăși trebuie să renunțăm la direcțiile greșite, în care mergem atât de des cu gândul și cu fapta. Mereu trebuie să ne îndreptăm spre El, care este Calea, Adevărul și Viața. Mereu și din nou trebuie să devenim adevărați convertiți, îndreptați cu toată viața spre Domnul. Și mereu, din nou, trebuie să lăsăm inima noastră să se smulgă din forța gravitației care o trage în jos și să o ridicăm sus: în adevăr și iubire. „Sus inimile!”, mai arată IPS Robu, care dorește creștinilor, din toată inima, Sărbători Pascale binecuvântate! Cristos a înviat!

Potrivit Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, la Catedrala Sf. Iosif, joi, 29 martie, au loc două celebrări aparte: la ora 9.00  Liturghia Crismei sau a Uleiurilor Sfinte, iar la ora 18.30 Liturghia Cinei Domnului.

În cadrul Liturghiei Cinei Domnului va avea loc ritul spălării picioarelor a 12 bărbați din parohia Catedralei, în amintirea gestului de dăruire totală de sine pe care Isus l-a făcut faţă de apostoli.

În Vinerea Sfântă, pe 30 martie, credincioşii romano-catolici, în semn de participare exterioară la jertfa Mântuitorului, țin post (mănâncă doar o dată în zi pe săturate) și abstinență (se abțin de la carne). În această zi nu se celebrează Sfânta Liturghie, dar la ora 18.30, în Catedrala Sf. Iosif va avea loc comemorarea Patimii și Morții lui Cristos și adorarea Sfintei Cruci.

În Sâmbăta Sfântă, Biserica Catolică priveghează în rugăciune şi nu se celebrează în cursul zilei nicio acţiune liturgică.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 31 martie – 1 aprilie 2018, se celebrează în mod solemn Vigilia Pascală, care exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Cristos Înviat.

La Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti, celebrarea Învierii Domnului va fi prezidată sâmbătă, 31 martie, la ora 23:00, de către de IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit. Ritualul va începe în faţa bisericii catedrale, prin binecuvântarea focului şi aprinderea lumânării pascale, simbol al luminii lui Cristos cel Înviat.

Timp de aproape o oră, lecturile din Vechiul şi Noul Testament le vor aminti credincioşilor făgăduinţa lui Dumnezeu, Creator şi Mântuitor, de a fi mereu alături de om, o făgăduinţă ce culminează cu Vestirea Învierii. Puţin timp înainte de miezul nopţii,  clopotele vor bate din nou, după o tăcere de trei zile. Tot atunci, pentru prima oară, după 40 de zile de post, se va intona cântarea „Aleluia”.

Lumânarea pascală, cufundată în apa botezului, aminteşte faptul că prin Botez fiecare creştin moare şi învie odată cu Cristos. Făcută din ceară albă, lumânarea are trasat pe ea semnul crucii. Chiar la începutul celebrării, deasupra acestei cruci este înscrisă litera grecească Alpha, iar dedesubt Omega, prima şi ultima literă din alfabetul grecesc. Cele 4 cifre ale anului sunt trecute între braţele crucii. Lumânarea este simbolul prezenţei permanente a lui Cristos, care a fost, este şi va rămâne de-a pururi alături de om.

Duminică, 1 aprilie 2018, ziua Învierii Domnului, la ora 10.30 se va celebra o Liturghie solemnă în Catedrala Sf. Iosif, prezidată de Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiul Apostolic în România.

Citește și: EXCLUSIV/ Aspretele, singurul pește care poartă numele României, este pe cale de dispariție

 
 

Urmărește-ne pe Google News