UPDATE ora 14.40: Cu șase luni înainte de moarte, ÎPS Pimen a lăsat un „testament”, într-un interviu acordat publicației locale Monitorul de Suceava.
„Sicriul mi l-am pregătit. Este din lariță. L-am pregătit frumos, m-am așezat în el, am văzut că încap (…) După ce voi fi băgat în mormânt și oamenii vor pleca și va rămâne doar groparul, să se audă, mai încet, așa, în surdină, «Marșul funebru», de Chopin, «Balada» lui Ciprian Porumbescu, ceva din «Rapsodia» lui George Enescu și un bucium. Sau două buciume. Să fie… Să cânte așa, mai în surdină… Pentru că este prea frumoasă Bucovina și prea frumoase cântecele noastre românești”, spunea Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
Citiți „testamentul” lăsat de ÎPS Pimen
UPDATE ora 11.20: Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus despre ÎPS Pimen că “a fost un bucovinean deosebit”.
“Astăzi este o zi tristă pentru oraşul nostru, astăzi este o zi tristă pentru Bucovina, astăzi este o zi tristă pentru Biserica Ortodoxă, având în vedere că, în această noapte, bunul păstor, părintele sufletesc al Bucovinei, părintele Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a decedat, după o lună de suferinţă la Spitalul Matei Balş din Bucureşti (…) A fost în slujba Bisericii Ortodoxe peste 69 de ani, o viaţă de om. A fost un bucovinean deosebit, deşi spunea că este un venetic. Nu, Prea Sfinţia Voastră! Aţi fost un bucovinean deosebit şi aţi făcut lucruri deosebite pentru Bucovina şi pentru Suceava”, a spus edilul, potrivit Agerpres.
UPDATE ora 10.05: ÎPS Pimen va fi înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei, la o dată care va fi anunțată ulterior de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, anunță Patriarhia Română.
UPDATE ora 8.10: Grupul de Comunicare Strategică a confirmat moartea ÎPS Pimen, într-un mesaj în care au fost anunțate și alte trei decese provocate de COVID-19.
“Deces 1141 – bărbat, 90 de ani, județ Suceava, preot. Dată confirmare: 20.04.2020. Dată deces: 19.05.2020. Comorbidități: HTA. Boală cardiacă ischemică”, scrie în raportarea autorităților.
UPDATE ora 3.35: Potrivit doxologia.ro, ÎPS Pimen a murit la ora 0.50, după ce a suferit al doilea atac de cord.
Trinitas TV a publicat pe Facebook, la ora 1.29, un mesaj că Arhiepiscopul Sucevei a murit. Ulterior, site-ul stiripesurse.ro a publicat informația citând surse bisericești.
Libertatea a încercat să obțină o confirmare de la Grupul de Comunicare Strategică, însă la ora publicării știrii, nu am primit răspuns.
ÎPS Pimen a fost confirmat cu COVID-19 pe 20 aprilie. În aceeași zi, a fost transferat de urgență cu un elicopter la Institutul Matei Balș din București, unde a fost internat la terapie intensivă.
Starea sa a fost de la început critică, din cauza vârstei înaintate.
La “Matei Balș”, Arhiepiscopul Sucevei a primit un tratament revoluționar pentru COVID-19: filtrarea sângelui împotriva furtunii de citokine.
ÎPS Pimen – biografie
ÎPS Pimen a urmat cursurile medii ale Liceului din Râmnicu Sărat, iar între 1948 şi 1951 a studiat la Seminarul monahal de la Mănăstirea Neamţ, ca frate de mănăstire, absolvind în 1951. La 10 martie 1951 a fost tuns în monahism, primind numele Pimen, iar la 29 iunie acelaşi an a fost hirotonit ierodiacon.
A fost hirotonit ieromonah în anul 1957. În perioada 10 octombrie 1976 – 1 ianuarie 1977 a urmat cursurile de limba germană la Universitatea din Köln. A fost numit iconom şi apoi stareţ al Mănăstirii Putna (1957-1961). Între 1974 şi 1978 este stareţ la Mănăstirea Sfântul loan cel Nou de la Suceava.
De la 1 februarie 1978 a slujit la Reprezentanţa Patriarhiei Române din Ierusalim. Între anii 1979 şi 1982 a fost exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor. La recomandarea Arhiepiscopului şi Mitropolitului Moldovei, Teoctist Arăpaşu, pe 10 ianuarie 1982 a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu titlul de Suceveanul şi hirotonit în 24 iunie 1982.
În urma reînfiinţării Arhiepiscopiei Sucevei, în 24 ianuarie 1991 a fost ales Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor şi întronizat la Suceava în 3 martie 1991, scrie Basilica.ro.
ÎPS Pimen a fost colaborator al fostei Securităţi
ÎPS Pimen a fost dovedit colaborator al fostei Securităţi. În octombrie 2007, CNSAS a stabilit că Vasile Zainea, adică Înaltprea Sfințitul Pimen arhiepiscop ortodox al Sucevei și Rădăuților, a colaborat cu Securitatea. Acesta a furnizat informații și a fost utilizat ca informator de către Inspectoratul Județean (IJ) Suceava sub numele conspirativ “Sidorovici” în perioada 1975 – 1977.
De asemenea, Potrivit CNSAS, prelatul ar fi colaborat și cu Direcția de Informații Externe, fiind preluat în rețeaua de informatori înainte de a pleca la o specializare în Republica Federală Germania, arată Europalibera.org.
Potrivit motivării Curții de Apel București, care l-a declarat în 2011 colaborator al Securității, Pimen a recunoscut în fața judecătorilor că o parte din notele consemnate de Securitate și invocate de Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității sunt adevarate, însă în altele s-au tras concluzii neadevărate și incorecte.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro