Mașina în care se afla ÎPS Teodosie a fost oprită de filtrul de poliție, pentru verificarea documentelor, Constanța fiind în carantină din cauza numărului mare de persoane infectate cu SARS-CoV-2.
Cu toate acestea, arhiepiscopul Tomisului le-a transmis credincioşilor să vină la pelerinaj, deşi autorităţile au precizat că doar locuitorii comunei Ion Corvin pot participa la pelerinajul de la Mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei”.
„Să vină cu inimă bună, să-și mângâie sufletul și sper că toate organele de ordine ne vor ajuta să fim în pace și în armonie”, a spus ÎPS Teodosie.
Peste 130 de jandarmi şi poliţişti sunt mobilizaţi la manifestările religioase organizate la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, potrivit Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa.
Arhiepiscopia anunţa că duminică, 29 noiembrie, și luni, 30 noiembrie, de la ora 8:45, ierarhul va săvârși Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei”.
De altfel, Arhiepiscopia Tomisului și ÎPS Teodosie au invitat, încă de sâmbătă, autoritățile de stat centrale și locale (președinte, premier, membri ai Guvernului, parlamentari, prefect, președinte al Consiliului Județean, primari, consilieri județeni și locali etc.) să ia parte la sărbătoarea națională religioasă a tuturor românilor, Sfântul Apostol Andrei.
Prefectul Constanței l-a refuzat pe ÎPS Teodosie, spunând că nu are domiciliu în comuna Ion Corvin și dacă ar participa, ar încălca regulile în privința carantinei instituite în Constanța.
Prefectura Constanţa face apel la înţelegerea credincioşilor
Prefectura Constanţa a anunţat că autorităţile vor avea grijă de siguranţa sanitară a fiecărui participant la pelerinajul de la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei, făcând totodată apel la înţelegerea credincioşilor care nu sunt din comuna Ion Corvin şi nu vor putea merge la manifestările religioase organizate la mănăstire.
Jandarmii Grupării Mobile „Tomis” sunt pregătiţi pentru a dialoga cu oamenii şi vor gestiona cu profesionalism orice situaţie, în vederea prevenirii unor „eventuale incidente sau provocări”.
„Foarte important de menţionat este faptul că vom avea grijă şi în privinţa respectării prevederilor legale actuale. Aşadar, facem apel la înţelegerea credincioşilor care nu sunt din Ion Corvin şi care nu vor putea participa la pelerinaj”, se mai arată în comunicatul Prefecturii Constanţa.
Pelerinajul din Constanța de Sfântul Andrei, doar pentru localnici
Tribunalul Constanţa a respins cererea depusă de Arhiepiscopia Tomisului de anulare a deciziei care interzice pelerinajul de Sfântul Andrei, organizat pe 30 noiembrie, iar manifestarea este permisă doar pentru localnici.
ÎPS Teodosie le-a transmis preoților și călugărilor din eparhie să meargă pe 30 noiembrie la Peștera Sfântului Andrei.
„Pentru deplina cinstire a Sfântului Apostol Andrei, creştinătorul tuturor românilor, Arhiepiscopia Tomisului a hotărât ca în data de 30.11.2020, toţi preoţii din Eparhia Tomisului, personalul clerical şi monahal sunt delegaţi în interes profesional să săvârşească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peşterea Sfântului Andrei”, se arată în documentul semnat de ÎPS Teodosie.
ÎPS i-a scris şi premierului pentru a forţa desfăşurarea pelerinajului de Sfântul Andrei
ÎPS Teodosie i-a trimis o scrisoare deschisă premierului României, Ludovic Orban. Premierul i-a transmis arhiepiscopului Tomisului „să îndemne credincioşii la respectarea regulilor”.
Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române susţin că „pelerinajul poate avea loc cu îngăduința autorităților”.
În prezent, Arhiepiscopia Tomisului are 350 de preoți și aproximativ 100 de monahi. Anul trecut, la pelerinajul de la Peștera Sfântului Andrei din localitatea Ion Corvin, județul Constanța, au participat circa 15.000 de pelerini.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!