ÎPS Teodosie și membrii soborului de preoți nu au purtat măști în timpul slujbei, lucru care se poate observa în imaginile difuzate live chiar de Arhiepiscopie. În plus, mai mulți credincioși care se văd în filmare nu poartă corect masca sanitară.
„Localitatea Castelu nu este în carantină, deci nu se aplică aceleași măsuri ca în municipiul Constanța. Există, evident, obligativitatea purtării măștii de protecție sanitară și păstrarea distanței”, a explicat Mihaela Iliescu, purtător de cuvânt IPJ.
Slujba nu a fost oprită, însă, după analizarea imaginilor, vor fi luate ”măsurile legale”, a transmis Poliția Constanța.
ÎPS Teodosie a trimis o scrisoare Guvernului României și premierului Ludovic Orban, în care a protestat legat de faptul că slujba religioasă oficiată de el și de alți preoți miercuri, 25 noiembrie, în municipiul Constanța, a fost întreruptă de polițiști și jandarmi.
Joi, arhiepiscopul Tomisului a trimis o adresă către toate protoieriile din judeţul Constanţa, în care anunţă că preoţii sunt delegaţi în „interes profesional” să oficieze Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei pe data de 30 noiembrie.
Instituția a precizat, după apariția în presă a documentului, că vor mai rămâne preoți în biserici, pentru a oficia parohii.
Urmare a apariției în presă a unui document intern insuficient formulat, Arhiepiscopia Tomisului precizează că în ziua cinstirii Sf. Andrei, Sf. Liturghie se va oficia și la parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei. Regretăm faptul că s-a putut înțelege eronat că la parohii nu se va mai oficia Sf. Liturghie.
Biroul de Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului:
Solicitarea lui ÎPS Teodosie a venit în contextul în care Arhiepiscopia a solicitat Tribunalului Constanţa să anuleze hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care sunt interzise pelerinajele religioase pentru alte persoane decât cele care au domiciliul în localitatea Ion Corvin, unde are loc evenimentul, dar instanţa a respins această cerere.
Patriarhia a transmis joi că este necesar ca autorităţile competente să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la Peştera Sfântului Apostol Andrei, cu respectarea distanţei fizice, purtarea măştii şi dezinfectarea obiectelor atinse. Motivaţia este aceea că localitatea are un număr mic de locuitori, sub 2.000, şi că statul a recunoscut rolul excepţional avut de Sfântul Apostol Andrei în viaţa poporului român.
Poliţia Constanţa a anunţat că poliţiştii vor fi prezenţi, în 30 noiembrie, în zona Mănăstirii Peştera Sfântului Apostol Andrei pentru a urmări dacă se respectă prevederile legale. La manifestarea religioasă pot participa doar cei care locuiesc în localitatea Ion Corvin.
În fiecare an, în 30 noiembrie, ÎPS Teodosie oficia Sfânta Liturghie, împreună cu ierarhi invitaţi din ţară şi din străinătate, preoţi şi diaconi, la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei din apropierea localităţii Ion Corvin. La manifestările religioase erau prezente în fiecare an peste 10.000 de persoane.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro