Biserica a fost ridicată pe trotuar în zona Macul Roșu, fără autorizație. Instanța a decis definitv că aceasta trebuie demolată, iar primarul Constanţei, Vergil Chiţac, i-a cerut arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, să pună în aplicare decizia judecătorilor.

ÎPS Teodosie a susținut că toţi cei care au dărâmat biserici au murit „în chinuri groaznice”.

„După o hotărâre judecătorească fără discernământ cum să hotărască o instanţă să dărâme o biserică? Ce e biserica? E locaşul lui Dumnezeu. Nu te temi de cuvântul lui Dumnezeu, care zice: de va strica cineva lucrul lui Dumnezeu, îl va strica Dumnezeu pe acel şi s-a dovedit că aşa este. Toţi care au dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice”, a transmis credincioşilor Arhiepiscopul Tomisului.

El a susţinut că biserica nu va fi dărâmată şi că vor sta în ea permanent credincioşi şi preoţi pentru ca acest lucru să nu se întâmple.

Nu se va dărâma, aici vom sta. Voi programa creştini şi preoţi să rămână în biserică zi şi noapte şi nu se va dărâma peste ei. Nici Poliţia nu poate să strice lucrul lui Dumnezeu.

ÎPS Teodosie:

El a adăugat că speră să îi vină credinţa primarului Constanţei, Vergil Chiţac și a declarat că mai degrabă moare el decât această biserică.

„Cum să mutăm un loc sfinţit de 20 de ani şi cum să lăsăm pe Dumnezeu batjocorit? Nu voi accepta, mai degrabă mor eu decât să moară biserica aceasta. Rog pe bunul Dumnezeu să dea tuturor gândul cel bun şi îl rog cu milă şi cu dragoste pe bunul Dumnezeu pentru domnul Vergil, pentru ceilalţi din Consiliul Local, pentru toţi sfătuitorii care nu îi vor binele, ce îl sfătuiesc să fie satrap şi crud”, a mai spus ÎPS Teodosie.

Instanţa a decis, în decembrie 2021, demolarea unei biserici din municipiul Constanţa, care a fost ridicată fără autorizaţie, iar potrivit deciziei, rămase definitive, Primăria Constanţa trebuia să demoleze acea construcţie în termen de 90 de zile. Termenul iniţial era 14 martie, dar a mai fost prelungit câteva luni.

Reacția Patriarhiei

Tot vineri, Patriarhia, prin vocea purtătorului de cuvânt Vasile Bănescu, a transmis că demolarea unei biserici este „un act tulburător şi neavenit”, iar soluţia mutării sau translatării, în măsura posibilului, este „aprioric mai bună” decât să fie pusă la pământ.

„Evident că demolarea unei biserici este un act tulburător şi neavenit, mai ales în contextul memorial românesc traumatizat încă de demolarea bisericilor sub comunism”, a spus Bănescu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News