UPDATE 22 mai: Judecătorii Curții de Apel Constanța au decis menținerea controlului judiciar în cazul Arhiepiscopului Tomisului. Astfel, solicitarea DNA a fost respinsă, iar IPS Teodosie scapă de arestul la domiciliu.
UPDATE 12:40: IPS Teodosie află luni dacă va fi plasat în arest la domiciliu. Arhiepiscopul Tomisului susține că documentul prezentat de DNA prin care se cere înlocuirea măsurii de control judiciar este un fals. Avocatul Maria Vasii, care-l reprezintă pe IPS Teodosie, susține că data documentului a fost modificată, notează Replica.
„Înscrisul prezentat de DNA este un fals. A fost falsificat. Se vede clar. Actul este din 2016, dar a fost modificat să pară 2017. Am cerut să vedem să se clarifice cine a semnat actul. Am încredere în justiţie. Dacă îi luăm slujirea, îi luăm locul la slujbă. Cui serveşte acest exces de zel ? De ce să-i agităm pe creştini ?”, a declarat avocata.
Procurorii DNA cer arest la domiciliu pentru Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie. El este judecat sub control judiciar pentru că ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța solicită Curții de Apel Constanța înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu față de inculpatul PETRESCU TEODOSIE, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, trimis în judecată, alături de alte persoane, pentru infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (detalii în comunicatul nr 128/VIII/3 din 3 februarie 2017). În prezent dosarul se află în procedură de cameră preliminară la Curtea de Apel Constanța, iar față de inculpatul Petresu Teodosie, este în vigoare măsura controlului judiciar, menținută de instanță”, se arată într-un comunicat DNA.
Arhiepiscopul Tomisului, judecat pentru fondurile europene
Procurorii DNA Constanţa au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Teodosie Petrescu, Arhiepiscop al Tomisului, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
De asemenea, au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu şi Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, dar şi Aurelian Ştefan, la data faptei tot mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la săvârşirea infracţiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2010 – 2016, Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene.
„În documentele prezentate la APIA, inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 hectare), situate în zona denumită «Ferma 3» – Nazarcea (localitatea Lumina, judeţul Constanţa), având categoriile de folosinţă «vii pe rod cu struguri pentru vin»/ «vii pe rod cu struguri nobili pentru vin», în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi”, se arată în comunicat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro