”Cu privire la evenimentul religios desfăşurat seara trecută, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Petru și Pavel, precizăm faptul că polițiști și jandarmi constănțeni au acționat în zona respectivă, informând persoanele cu privire la legislația actuală în ceea ce privește deplasarea în afara locuinței în intervalul orar 23.00 – 05.00, precum și obligativitatea purtării măștii de protecție în mod corespunzător”, spune Inspectoratul de Poliție Județean.
”Polițiștii au adus la cunoștința cetățenilor măsurile dispuse în actualul context epidemiologic. Reamintim că scopul nostru nu este acela de a aplica sancțiuni, ci ca oamenii să conștientizeze riscurile la care se expun, dacă nu respectă normele legale în vigoare”, a transmis IPJ Constanța, potrivit Hotnews.ro.

”Persoanele prezente au fost atenționate verbal, polițiștii amintindu-le despre necesitatea adoptării unui comportament responsabil”, mai afirmă Poliția Constanța.

Arhiepiscopia Tomisului: „E fix o discuție între autorități și cei care umblă. Noi nu avem nicio vină”

Pe de altă parte, Arhiepiscopia Tomisului susține că slujba a fost online, iar responsabilitatea încălcării restricțiilor este strict a enoriașilor care au venit la biserică după ora 23:00.

”Nu puteți să ne faceți responsabili pentru ceva ce nu prevede legea. Și oricum, măsurile astea le considerăm abuzive, pentru că sunt date peste lege. Nu așa că a hotărât domnul Arafat, cu doi înși într-un birou că, gata de mâine închidem bisericile și ținem oamenii în frig și ploaie”, a declarat Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisiului, pentru Libertatea.

”Oamenii răspund individual pentru asta, nu o să răspund eu, biserică, pe unde umblă oamenii. Iar dacă au venit la biserică, mie legea nu mi-a interzis să încui ușile bisericii după ora 23:00. Nu am găsit nicăieri paragraful ăsta. Dacă oamenii au venit pe răspunderea lor, noi n-am avut nici cadru legal. ce să facem, să stăm cu parul la poartă. Au fost forțe de ordine, i-au avertizat, le-au dat măști. E fix o discuție între autorități și cei care umblă. Noi nu avem nicio vină”, a precizat Eugen Tănăsescu.

Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisiului

Din punctul nostru de vedere, slujba a fost online și oamenii care au venit în biserică, au venit pentru că e lăcașul lor de cult. Noi considerm abuziv ordinul CNSU. A spus-o OSCE, că România s-a comportat abuziv față de libertatea religioasă. Asta nu înseamnă că noi avem o tensiune cu autoritățile”

Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisiului:

De asemenea, reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisiului susține că
ÎPS Teodosei nu a încălcat recomadările Patriarhiei Române. ”Am încercat să respectăm recomandarea Patriarhiei. Programul ÎPS Teodosie a început de la ora 21:00, dar a fost solicitat și la două parohii. S-a împărțit cum a putut” .

Constanţa se află în carantină până vineri seară, iar circulaţia românilor este interzisă în intervalul orar 23.00 – 5.00, însă aceste măsuri nu l-au împiedicat pe ÎPS Teodosie să oficieze slujba de Anul Nou la miezul nopţii.

Ceremonia religioasă de Anul Nou a început puțin după ora 23.00 și a durat aproximativ două ore. La finalul ceremoniei religioase, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a mulţumit autorităţilor care i-ar fi îngăduit această rugăciune de la miezul nopţii.

Mulţumim lui Dumnezeu pentru această noapte de lumină pentru care mulţi nu au avut speranţe, unii nu au venit temându-se că îi opreşte cineva. Sigur, cine să ne oprească, avem dreptul cu toţii să ne rugăm când ne este ceasul rugăciunii. Şi iată vreau să mulţumesc şi autorităţilor de aici cu care m-am consultat şi m-au încuviinţat, nu expres, ci m-au făcut să intuiesc că noi putem să ne rugăm şi la miezul nopţii şi le mulţumesc pentru că ordinele omeneşti nu pot să anuleze poruncile dumnezeieşti”

ÎPS Teodosie:

Urmărește-ne pe Google News