„Hristos este doctorul suprem, iar cel care comentează este un laic care nu poate să înţeleagă ce trăieşte un slujitor care are grijă de păstoriții său. Am citit ce-a spus şi m-am mirat. Mi-a fost student, dar vrând să dea răspunsuri de tot felul, se încurca în ele”, a afirmat ÎPS Teodosie luni, la Antena 3.
Întrebat dacă e nevoie de implicarea preoților pentru a convinge oamenii să se vaccineze anti-COVID, după ce autoritățile au făcut apel la Biserică pentru a sprijini campania, Teodosie a susținut că Biserica nu trebuie să se amestece.
Asta, deși chiar Patriarhul Daniel a îndemnat la vaccinare, sâmbătă seară, înaintea slujbei de Înviere, spunând că „este un pas spre o posibilă redeschidere a pelerinajelor”.
E treaba medicilor să se implice, noi nu ne amestecăm. Avem mulți medici. Sunt și medici care sunt împotrivă. Noi ce să înțelegem? Spun că nu este ideal vaccinul. Noi nu ne amestecăm. Nu vorbim despre aceste adevăruri care nu sunt sigure. Mai mare protecţie ca a lui Dumnezeu nu putem avea.
ÎPS Teodosie, la Antena 3:
„Sfântul Vasile cel Mare nu a murit când a vrut medicul, ci când a vrut Dumnezeu. S-a rugat la Dumnezeu și i-a împlinit planul pe care îl avea. Să nu amestecăm lucrurile”, a adăugat ÎPS Teodosie.
De la ce a pornit războiul declarațiilor
Într-o predică de câteva minute, susținută imediat după slujba de Înviere, preotul Vasile Ioana, de la Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o Zi din București, le-a vorbit credincioșilor despre importanța împărtășaniei, comparându-i efectele cu cele ale vaccinurilor anti-COVID.
Invitat într-o emisiune înregistrată înaintea nopții de Înviere la Digi 24, deci anterior declarațiilor părintelui Ioana, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a respins acest gen de afirmații.
Bănescu a spus că vaccinul, care este un act medical, nu trebuie comparat cu Sfânta Împărtășanie, care ține de planul spiritual, că oamenii ar trebui să se informeze de la medici atunci când vine vorba de sănătatea lor și că nu există un conflict între știință și credință.
Despre cei care susțin că „vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie” a declarat: „Mi se pare că acești oameni nu doar că se înșală profund, dar comit, fără să-și dea seama probabil, un fel de sacrilegiu. Pentru că a-l compara pe Hristos cu un vaccin este ceva sacrileg. Este total nedrept să arunci în spațiul public astfel de cuvinte, amestecând planurile – voit sau nu – comparând un act medical cu un act prin excelență spiritual, amestecându-le și trăgând concluzia, tu, ca înțelept autoimprovizat, că ai găsit leacul la orice și că nu ai nevoie de nimic altceva”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro