Întrebat dacă se poate vorbi și în Biserica Ortodoxă de o confruntare între păstrarea tradițiilor și modernizare, ÎPS Teodosie a precizat că „noi suntem unitari în păstrarea tradiţiilor”.
De asemenea, ÎPS Teodosie a fost întrebat de ce catolicii merg pe modernizare.
Sunt cu aggiornamento. Biserica Romano-Catolică a renunțat la tradiția primară, dar am fost una. Ei au fost ortodocși. Au ieșit dintre noi ca să se deosebească de noi. Sigur, au luat alte practici, alte învățături, dar iată, noi avem un semn de la Dumnezeu, la noi lumina vine, la ei nu vine. La noi agheasma este proaspătă și peste 10-20 de ani, la ei nu este.
ÎPS Teodosie:
Arhiepiscopul Tomisului a afirmat că Biserica Romano-Catolică „se dezvoltă pe orizontală”, în timp ce cea ortodoxă are „mai mult o afirmare pe verticală”.
Tot timpul avem chemarea Sfântului Duh. Că și la Liturghia catolică nu este chemat Sfântul Duh să prefacă darurile, Papa le trimite tuturor ca niște pișcoturi și toți primesc de acolo, cu centralizarea. Dar fiecare merge cu tradiția lui, noi ne respectăm, nu avem tensiuni, dar nu putem să avem comuniune decât în faptele bune.
ÎPS Teodosie:
În replică, preotul catolic Francisc Doboș a spus că IPS Teodosie „este de o candoare și de o simpatie debordante atunci când se referă la catolici: pișcotari fără lumină, cu agheasmă învechită și cu Duhul Sfânt cam rătăcit”.
Nu ai cum să nu-l iubești. Păcat că Patriarhia Română a fost cam aspră cu Sfinția Sa.
Francisc Doboș:
ÎPS Teodosie nu este la prima declaraţie controversată despre creştinii catolici. Arhiepiscopul Tomisului a condamnat gestul unei familii de creştini ortodocşi care a botezat copilul unei familii de catolici.
De asemenea, în octombrie 2020, ÎPS Teodosie spunea: „E mare păcat să mergi la o biserică catolică. Duceţi-vă la o biserică greacă ortodoxă”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro