Potrivit Aljazeera, legea pentru „Incriminarea normalizării și stabilirea relațiilor cu entitatea sionistă” prevede încarcerarea pe viață, sau chiar excutarea celor care o încalcă.
Parlamentul irakian nu a putut să se întrunească pentru nicio altă problemă, inclusiv pentru alegerea unui nou președinte sau pentru formarea propriului guvern, prelungind astfel criza politică a țării.
Irakul nu a recunoscut niciodată statul Israel de la înființarea sa în 1948, iar cetățenii și companiile irakiene nu pot vizita Israelul. Noua lege merge mai departe, incriminând în mod specific orice tentative de normalizare a relațiilor cu Israelul.
Legea a fost propusă de influentul cleric șiit Moqtada al-Sadr al cărui partid, care se opune legăturilor strânse cu Statele Unite și Israel, a câștigat mai multe locuri în parlament la alegerile din octombrie anul trecut.
„Aprobarea legii nu este doar o victorie pentru poporul irakian, ci și pentru eroii din Palestina și din Hezbollah, în Liban”, a declarat parlamentarul șiit irakian Hassan Salim, care reprezintă miliția susținută de Iran, Asaib Ahl al-Haq.
Parlamentarii din partidul lui Sadr au spus că au propus legea pentru a stopa orice acuzație a partidelor rivale susținute de Iran, potrivit cărorea Sadr ar coaliza cu suniți și kurzi, care ar putea avea legături secrete cu Israelul.
Unele state din Golf, inclusiv Emiratele Arabe Unite și Bahrain, creează legături cu Israelul pe fondul preocupărilor comune cu privire la amenințarea pe care Iranul o poate reprezenta în regiune.
Arabia Saudită, un aliat apropiat al SUA, a făcut ca o condiție a oricărei eventuale normalizări cu Israelul să fie recunoașterea statului Palestinian, pe teritoriul capturat de Israel în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!