Potrivit Agerpres, care citează AFP, o instanță a trimis o scrisoare secretariatului guvernului și miniștrilor de finanțe, justiție și agricultură într-o  sunt incluse numele miniștrilor și cele ale demnitarilor Partidului Baas, închiși, spânzurați sau morți, însă și numele soțiilor, copiilor și nepoților lor.

Unul dintre demnitarii menționați este Ali Hassan al-Majid, vărul lui Saddam Hussein. El a fost cunoscut sub numele de ”Ali Chimicul” și a fost executat în 2010. Pe listă mai sunt notate numele fratelui vitreg al fostului lider irakian, Barzan Ibrahim al-Hassan (executat și el prin spânzurare) și fostul vicepreşedinte Taha Yassine Ramadan.

De asemenea, pe listă se mai află și Tarek Aziz, fostul vicepremier al lui Saddam Hussein, înlturat de la putere în 2003, în timpul invaziei americane. El a murit în 2015, după ce a fost închis în penitenciar.

Fiul lui Aziz a spus, într-o declarație pentu AFP, că o aceasta este o decizie care ”nu vizează decât să strângă voturi înainte de alegerile legislative” programate pentru 12 mai.

”Au trecut 15 ani de când facem obiectul presiunilor şi nedreptăţii, este de ajuns! Când se va opri acest resentiment al aşa-zisului guvern?”, a întrebat Zyad Tarek Aziz prin telefon din Iordania, unde locuiește în prezent.

Tarek Aziz a deținut mai multe portofolii în cadrul executivului de pe vremea lui Hussein, fiind ministru al afacerilor externe în perioada 1983-1991.

”Am auzit vorbindu-se despre sancţiuni care îi vizează pe cei care au comis aşa-zise crime împotriva poporului irakian, însă de ce vizează rudele de gradul al doilea, nepoţii?”, a mai întrebat Aziz.

Cadavrul lui Saddam Hussein, mutilat înainte de a fi îngropat

Dezvăluire şocantă a gardianului care păzeşte cadavrul fostului dictator irakian, Saddam Hussein. Talal Misrab, una dintre persoanele care au fost de faţă la înhumarea  acestuia,  a mărturisit că trupul neînsufleţit al lui Saddam a fost mutilat înainte de a fi ingropat.

Într-un interviu acordat în 2008 cotidianului The Times, Talal Misrab, în vârstă de 45 de ani, a declarat că trupul  fostului dictator a fost înjunghiat de şase ori după ce a fost  spânzurat pentru crime împotriva umanităţii. Potrivit lui Misrab, pe lângă cele şase înjunghieturi: patru în piept şi două în spate, cadavrul  avea urme de răni inclusiv pe faţă.  Gardianul susţine că alte 300 de oameni au asistat la mutilare.

Talal Misrab nu este prima persoană care face o astfel de declaraţie.  Înainte să moară,  fostul şef al tribului lui Saddam Hussein a spus acelaşi lucru, potrivit unei alte persoane.

Pe de altă parte, actual şef al tribului lui Saddam Hussein şi Guvernul irakian dezmint categoric declaraţiile apărute în presă.


Încep înscrierile pentru validarea producătorilor în programele „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”, în perioada 6-8 martie


FOTO: EPA

Urmărește-ne pe Google News