„Irakul va efectua o primă cursă pentru cei care doresc să se întoarcă acasă de bunăvoie în data de 18 a acestei luni” din Belarus, a declarat Ahmed al-Sahaf, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe irakian, la televiziunea publică din Bagdad, în noaptea de duminică spre luni.
Oficialul irakian nu a spus câte persoane vor fi repatriate cu acest zbor, însă a precizat că Bagdadul „a contabilizat 571 de irakieni” de la granița dintre cele două țări care s-au declarat pregătiți să se reîntoarcă în țara lor.
Între timp, temperaturile la limita înghețului și condițiile grele din tabăra improvizată din zona de frontieră fac victime. Poliția poloneză a anunțat sâmbătă că a găsit un tânăr sirian mort lângă graniță.
De asemenea, medici voluntari au tratat o femeie pentru hipotermie după ce ea și un grup de alți migranți au fost găsiți într-o pădure de lângă granița cu Polonia, vineri seară. Femeia a fost dusă la spital, iar restul membrilor grupului, inclusiv copiii, au fost duși la un birou de grăniceri din apropiere, potrivit Medics on the Border, un grup de voluntari care acordă ajutor migranților care trec în Polonia din Belarus.
Președintele belarus, Aleksandr Lukașenko este acuzat de Occident că a orchestrat în mod deliberat afluxul de migranți către granițele UE pentru a pune presiune pe blocul comunitar.
Discuții între oficiali de la Bruxelles și Minsk
Un prim contact la nivel înalt între Bruxelles și Minsk de la începutul crizei migranților a avut loc duminică. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a vorbit cu ministrul de externe din Belarus, Vladimir Makei. Ulterior, oficialul european a catalogat situația umanitară de la graniță drept „precară”.
„Viețile oamenilor trebuie protejate, iar agențiile umanitare trebuie să aibă acces. Situația actuală este inacceptabilă și trebuie să înceteze. Oamenii nu ar trebui folosiți ca arme”, a scris Borell pe Twitter.
Pe de altă parte, Vladimir Makei a spus că orice sancțiuni la adresa țării sale ar fi „contraproductive”.
Grupa Granica, un grup de ajutor care încearcă să aducă provizii pentru imigranți, spune că se teme că Minskul ar putea răspunde la sancțiunile UE încercând să destabilizeze și mai mult situația.
De asemenea, reprezentanții grupului spun că migranții sunt supuși „dezinformării pregătite în mod profesionist” de Belarus, care ar distribui formulare care sugerează că oamenii ar putea fi primiți în Polonia sau Germania.
UE acuză regimul lui Lukașenko că atrage migranții la Minsk din țări precum Irak, Siria și Yemen, promițându-le că vor putea intra în UE și că le facilitează transportul. Liderul de la Minsk neagă acuzațiile și dă vina pe Occident pentru criză.
Polonia a fost, de asemenea, criticată pentru că a instituit starea de urgență în zona de frontieră, interzicând accesul jurnaliştilor și lucrătorilor umanitari.
Foto: EPA