Zborul, care a decolat de la Teheran și trebuia să aterizeze în Dubai, a fost obligat să aterizeze pe insula iraniană Kish din Golful Persic, unde familia a fost forțată să debarce, a transmis agenția de stat IRNA.

Ali Daei, în vârstă de 53 de ani, a fost căpitan al echipei naționale de fotbal a Iranului și a deținut în trecut recordul pentru cele mai multe goluri internaționale. El este un susținător vocal al protestelor din Iran, care au izbucnit după ce Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit în septembrie, în timp ce se afla în custodia poliției moravurilor pentru că nu a purtat corect hijabul.

Potrivit Tasnim, destinația finală a soției lui Daei era Statele Unite, dar Daei a spus că soția și fiica sa plănuiau doar o scurtă vizită în Dubai, unde se află el în prezent.

Soției și fiicei sale sale li s-a interzis să călătorească, deoarece „nu au informat autoritățile relevante cu privire la decizia lor de a pleca, deși li s-a ordonat să facă acest lucru”, a raportat inițial agenția de stat IRNA într-un articol pe care l-a retras ulterior.

Cele două nu sunt însă arestate, iar Daei a spus că nu era la curent cu o interdicție de călătorie pe care să o aibă soția sa. „Nimeni nu mi-a dat un răspuns despre asta. Chiar nu știu care este motivul”, a spus el.

Daei a refuzat să participe la Cupa Mondială din Qatar în semn de solidaritate cu protestatarii iranieni. „În loc de represiune, violență și arestări, rezolvă-i problemele”, a scris Daei într-o postare pe Instagram în septembrie.

La Doha, înaintea primului meci disputat contra Angliei, la intonarea imnului, fotbaliștii iranieni nu au cântat în niciun moment, iar fanii, prezenți în număr mare în tribune, au huiduit, în semn de protest față represiunile din țară.

Fotbaliștii au trebuit, în meciurile următoare, să renunțe la orice formă de protest, după ce familiile lor au fost ameninţate cu închisoarea şi cu tortura, dacă jucătorii nu se comportă corespunzător la Cupa Mondială.

 
 

Urmărește-ne pe Google News