Amnesty International a declarat că procesul care s-a desfășurat în procedură grăbită a fost viciat și a folosit „confesiuni” obținute în urma unor acte de tortură. Regimul de la Teheran a respins acuzațiile de tortură.
Execuțiile de vineri au urcat la cel puțin șapte numărul protestatarilor spânzurați în legătură cu mitingurile la nivel național care au început în toamna anului trecut și s-au transformat într-una dintre cele mai mari provocări pentru conducerea clericală islamistă.
Protestele au izbucnit după decesul Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani, în timp ce se afla în custodia poliției moravurilor din Iran, pe 16 septembrie, după ce a fost arestată pentru purtarea incorectă hijabului – vălul islamic.
În așteptarea execuției lor iminente, cei trei bărbați au făcut miercuri apel într-o notă scrisă de mână pentru sprijinul public. „Nu-i lăsați să ne omoare”, au transmis cei trei. „Avem nevoie de ajutorul tău”, mai preciza nota care a devenit virală pe rețelele de socializare, atrăgând apeluri locale și internaționale pentru a opri execuțiile, inclusiv de la Washington.
Familiile și susținătorii au stat pe timpul nopții în afara închisorii Dastgerd din Isfahan pentru a-și manifesta sprijinul pentru cei trei bărbați care erau închiși. Bărbații au avut o întâlnire finală cu familiile lor miercuri, stârnind temeri că execuția lor este iminentă.
Imediat după execuția lor de vineri, presa de stat publicat filmări cu ceea ce au descris ca fiind mărturisiri ale inculpaților, despre care Amnesty International a spus că au fost extrase prin tortură.
„Modul șocant în care procesul și condamnarea acestor protestatari au fost accelerate prin sistemul judiciar al Iranului, pe fondul utilizării unor recunoașteri contaminate de tortură, a unor vicii de procedură grave și a lipsei de probe este un alt exemplu al încălcării de către autoritățile iraniene a dreptului la viață și la un proces echitabil”, a transmis Amnesty într-un raport publicat miercuri.
„Majid Kazemi a spus într-o înregistrare audio din închisoare că a fost forțat să facă declarații false de autoincriminare după ce anchetatorii l-au bătut, au folosit șocuri electrice, l-au supus execuțiilor simulate și l-au amenințat că îl violează, îi execută frații și îi hărțuiesc părinții”, a acuzat Amnesty.
Bărbații, care au fost judecați în decembrie și ianuarie, au fost condamnați la moarte sub acuzația de „dușmănie împotriva lui Dumnezeu” și pentru o presupusă deținere a unei arme de foc.