Conform The Guardian, pentru a îngreuna organizarea protestatarilor, a închis internetul în anumite părți ale Teheranului și ale Kurdistanului și a blocat accesul la platforme precum Instagram și WhatsApp.
Joi, protestatarii au incendiat secții de poliție și vehicule în mai multe orașe. În acest timp, dovezi ale nesupunerii față de poliția moravurilor s-au răspândit în mediul online, cu videoclipuri cu femei care își ard hijabul. Alte femei au postat videoclipuri emoționante în care își tund părul în semn de protest, însoțile de mesajul „#Mahsa_Amini”.
Mahsa Amini, o tânără kurdă de 22 de ani din orașul Saqez, din nord-vestul orașului, a murit vineri într-un spital din Teheran, după trei zile în comă.
Ea se afla în vizită în capitală împreună cu familia ei pe 13 septembrie, când a fost arestată de polițiștii de moralitate, care au acuzat-o că a încălcat legea care impune femeilor să-și acopere părul cu un hijab, iar brațele și picioarele cu haine largi. Ea s-a prăbușit după ce a fost dusă la un centru de detenție.
Există informații că ofițerii au lovit-o în cap cu o bâtă și au trântit-o de mai multe ori cu capul de unul dintre vehiculele lor. Poliția a spus că nu există dovezi ale vreunei violențe și că a suferit o „insuficiență cardiacă bruscă”.
Protestele amenință „întreaga existență a Republicii Islamice”
Moartea ei a înfuriat populația, iar primele proteste au avut loc după înmormântarea ei, când femeile au fost filmate fluturând hijabul în aer și strigând „moarte dictatorului” – cu referire la liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.
Demonstrații similare au fost organizate de studenți la mai multe universități din Teheran, înainte ca protestele să înceapă să se răspândească rapid în toată țara.
„Acum, am văzut atât de mulți bărbați care se alătură și s-a trecut de la un protest împotriva hijab-ului obligatoriu la unul împotriva întregii existențe a Republicii Islamice”, spune corespondentul BBC din Iran, Rana Rahimpour. „Aceasta este cea mai serioasă provocare pentru conducerea islamică din Iran pe care am văzut-o aici în ultimii ani”.
Anti-regime protests are continuing across #iran despite violent crackdown, this is the capital, #Tehran. #MahsaAmini pic.twitter.com/zsGdPKGBv9
— Rana Rahimpour (@ranarahimpour) September 21, 2022
Protestele cele mai grave cu care se confruntă autoritățile din Iran după tulburările din noiembrie 2019 din cauza creșterii prețului combustibilului.
„Blocarea internetului trebuie înțeleasă ca o extensie a violenței și represiunii care au loc în spațiul fizic”, a spus Azadeh Akbari, cercetător în supraveghere cibernetică la Universitatea din Twente, Olanda. „Rețelele sociale sunt existențiale pentru mobilizarea protestatarilor, nu numai pentru a coordona adunările, ci și pentru a amplifica actele de rezistență”.
Ce poate urma după blocarea internetului?
La ultimele proteste, blocarea internetului a fost debutul violențelor extreme împotriva protestatarilor. „În timpul ultimelor proteste, guvernul a întrerupt internetul zile întregi. În acest timp, protestatarii au fost uciși și arestați”, afirmă Shaghayegh Norouzi, un militant iranian împotriva violenței de gen care trăiește în exil în Spania. „De asemenea, protestatarii folosesc internetul pentru a se organiza. Se pot suna unul pe altul și să spună când sunt în pericol sau să se avertizeze reciproc.”
Gărzile Revoluționare, unitate de elită a armatei iraniene, au cerut justiției să îi pună sub acuzare pe „cei care răspândesc știri și zvonuri false”, într-o declarație publicată joi.
Moartea lui Amini a survenit pe fondul unei represiuni guvernamentale asupra drepturilor femeilor. La 15 august, președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a semnat un decret care, printre alte măsuri, a mărit pedeapsa pentru femeile care postează conținut anti-hijab online.
În același timp cu țintirea drepturilor femeilor, Akbari spune că guvernul își înăsprește controlul asupra internetului. Ea se teme că întreruperea continuă a internetului ar putea fi folosită pentru a facilita o extindere a internetului național iranian, care este separat de restul lumii.
„Acesta este un plan foarte periculos, care ar permite regimului retragerea completă a Iranului de la internetul global în viitorul apropiat”, a spus ea. „Acest lucru ar permite regimului să controleze spațiul cibernetic împreună cu supravegherea spațiului fizic și să dezvolte o mașinărie de control omniprezentă.”