Ministerul iranian de informații i-a acuzat vineri pe „inamicii” străini și pe disidenți că au alimentat temeri cu privire la presupusele otrăviri ale elevelor, declarând că ancheta sa nu a găsit nicio otrăvire reală.

„Rolul inamicilor în alimentarea acestei crize este cert și de necontestat. Indivizi, grupuri și presa occidentală (în special cea în limba persană) s-au concentrat asupra acestui lucru în ultimele câteva luni, precum și politicieni străini și organisme internaționale”, se menționează într-un raport al ministerului preluat de presa de stat.

„În descoperirile de teren și investigațiile de laborator nu s-a observat nicio substanță toxică capabilă să provoace otrăvire și nu au existat decese sau afecțiuni fizice pe termen lung”, se mai precizează în raport.

Oficialii iranieni acuză disidenții, fără a-i identifica și cu nume, că au provocat temeri prin producerea de videoclipuri de propagandă și a avertizat cu privire la „judecarea persoanelor, grupurilor, presei care au acuzat guvernul și s-au aliniat cu inamicii”.

Autoritățile i-au acuzat pe „inamicii” Republicii Islamice că se folosesc de atacuri suspecte pentru a submina conducerea religioasă. Dar suspiciunile au căzut asupra grupurării radicale care operează ca gardieni ai interpretării lor asupra islamului.

Suspiciunile de otrăviri în rândul elevelor au început în noiembrie 2022, în orașul sfânt musulman șiit Qom și s-au extins în 28 din cele 31 de provincii ale Iranului, potrivit agenției de presă HRANA. Aceste relatări au determinat unii părinți să retragă copiii de la școală și să protesteze.

Incidentele au venit după ce, pentru prima dată de la Revoluția Islamică din 1979, elevele s-au alăturat protestelor care au avut loc după moartea lui Mahsa Amini în custodia poliției, care a reținut-o pentru purtarea necorespunzătoare a hijabului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News