Oficialul american, care, ca și celelalte surse Reuters, a vorbit sub condiția anonimatului, a afirmat că Iranul nu a livrat lansatoarele în momentul anunțului SUA cu privire la livrarea de către Iran a armelor.

Oficialul european de informații a spus, fără a detalia, că nu se aștepta ca Iranul să furnizeze aceste lansatoare.

Reuters a transmis pentru prima dată planul Iranului de a trimite rachete în Rusia. Doi experți au declarat pentru Reuters că ar putea exista mai multe motive pentru care lansatoarele nu au fost trimise.

Unul este că Rusia ar putea plănui să modifice camioanele pentru a transporta rachetele, așa cum a făcut Iranul. O alta este că, prin reținerea lansatoarelor, Iranul lasă o poartă deschisă pentru noi discuții cu puterile occidentale privind reducerea tensiunilor.

Ministerul rus al Apărării a refuzat să comenteze. Teheranul neagă că a furnizat Moscovei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune sau mii de drone pe care Kievul și oficialii occidentali au spus că Rusia le folosește împotriva țintelor militare și pentru a distruge infrastructura civilă, inclusiv rețeaua electrică a Ucrainei.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat pe 10 septembrie că Iranul a livrat Fath-360 Rusiei și „probabil că le va folosi în câteva săptămâni în Ucraina”.

Racheta ar reprezenta o provocare suplimentară pentru Ucraina, care își adaptează constant apărarea antiaeriană la inovațiile forțelor ruse. Agenția de presă semioficială a Iranului Fars spune că racheta se deplasează cu o viteză de patru ori mai mare decât sunetul atunci când se apropie de țintă.

Reuters a stabilit, prin intermediul datelor de transport maritim, că o navă cargo rusă sancţionată de Washington, Port Olya-3, a efectuat mai multe transporturi între portul Iranului din Marea Caspică Amirabad şi portul rusesc Olya, între mai şi septembrie.

Fabian Hinz, expert în rachete iraniene la Institutul Internaţional de Studii Strategice, a declarat că nu poate confirma că Teheranul nu a livrat lansatoarele.

Camioane civile modificate

Rachetele balistice necesită lansatoare special concepute pentru a fi trase. Potrivit lui Hinz, unul dintre motivele pentru care Iranul nu a trimis lansatoare poate fi că respectivele camioane civile pe care Iranul le-a modificat pentru a lansa aceste rachete şi alte rachete nu sunt suficient de robuste pentru a opera pe teren accidentat în timpul iernii aspre din Ucraina.

Iranul modifică camioanele produse de Mercedes şi alte companii şi le transformă în lansatoare de rachete uşor deghizate, a spus el. Aceasta sugerează, a continuat el, că Rusia şi-ar putea modifica propriile vehicule de calitate militară.

„Un camion Mercedes comercial pur şi simplu nu este atât de capabil de off-road”, a spus el.

David Albright, un fost inspector nuclear al ONU care conduce Institutul pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională, nu a putut spune nici dacă Iranul a livrat lansatoarele.

Dar el a remarcat că noul preşedinte al Iranului, Masoud Pezeshkian, şi alţi oficiali iranieni se vor întâlni cu oficiali europeni în marginea Adunării Generale a ONU de săptămâna viitoare, la New York, pentru a testa potenţialul diplomaţiei privind programul nuclear al Teheranului, tensiunile regionale şi alte dispute.

„S-ar putea ca ei (Iranul) să reţină lansatoarele pentru a oferi puţin spaţiu pentru aceste discuţii. Se poate imagina că, dacă vor lansa rachete iraniene (în Ucraina), ar exista o condamnare la Adunarea Generală”, a spus David Albright.

Dar el a fost sceptic cu privire la orice progres, spunând că se îndoieşte că Iranul va face compromisurile necesare.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News