Acuzațiile vin într-un moment în care autoritățile de la Teheran se confruntă cu proteste care cresc în amploare, fiind deja în a patra săptămână, și cu un bilanț al deceselor în creștere.

Nasreen Shakarami a spus că autoritățile au refuzat să notifice familia despre moartea fiicei sale, Nika, timp de 10 zile și apoi au scos-o pe Nika de la morgă, îngropând-o într-un sat îndepărtat fără acordul familiei. Mama ei spune că datele despre moartea Nikei arată că craniul ei a fost grav afectat și că rănile ei au fost în concordanță cu a fi lovit în mod repetat în cap.

Sfidând oficialii, mama ei a declarat, pentru Radio Farda, că nu este un accident, iar datele înregistrate de criminaliști au arătat că corpul ei era intact, dar craniul era zdrobit de la dinți până în partea din spate.

Moartea tinerei alimentează protestele izbucnite după moartea unei alte tinere de 22 de ani, Masha Amini, în custodia poliției moravurilor. Liderii Iranului au încercat să caracterizeze protestele drept un complot străin și un impuls separatist al unei minorități kurde. Cu toate acestea, numeroase persoane din toate categoriile sociale continuă să alimenteze o mișcare care provine din nemulțumirile sociale larg răspândite.

Shakarami nu este singura tânără ucisă în timpul protestelor. Sarina Esmailzadeh, o tânără de 16 ani care a postat vloguri pe YouTube, ar fi fost ucisă când forțele de securitate au bătut-o cu bastoanele la un protest la Gohardasht, pe 23 septembrie, potrivit Amnesty International.

Tinerele au fost în fruntea demonstrațiilor, iar bărbații și-au exprimat și ei solidaritate.

Grupurile pentru drepturile omului au condamnat ferm autoritățile iraniene pentru represiunea în curs. Amnesty International spune că zeci de persoane au fost ucise în toată țara, 66 doar într-o singură zi în orașul Zahedan. Human Rights Watch a acuzat, de asemenea, guvernul că s-a grăbit să „zdrobească disidența cu un dispreț total pentru viața lor”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News