Moartea suspectă a lui Amini a devenit un simbol al opresiunii violente cu care se confruntă femeile în Iran de zeci de ani, iar protestatarii spun că regimul „este pătat de sânge pe mâini” și trebuie să plece.
De săptămâna trecută, de când au început protestele, agențiile de presă semioficiale raportează că cel puțin 17 persoane au murit în ciocniri violente dintre protestatari și forțele de securitate. Pe lângă protestatari, au fost uciși și doi membri ai grupărilor paramilitare iraniene. Bilanțul nu a fost verificat independent.
„Fratele meu este ținut captiv”
Iar pe lângă victime, mulți protestatari au fost reținuți. Nu este clar numărul lor. Apar însă mărturii ale oamenilor care spun, sub protecția anonimatului, că nu își mai găsesc rudele.
Este și cazul lui Farnaz. Fratele ei mai mare, un contabil, s-a alăturat luni demonstrațiilor din orașul Kerman, din sud-estul Iranului, împotriva a ceea ce el numește „guvernul opresiv al ayatollahului Ali Khamenei și al președintelui Ebrahim Raisi”, când „ofițeri în civil” s-au infiltrat în mulțime și au „dus cu forța oameni în dube ale poliției moravurilor.”
„M-a sunat și a spus o singură propoziție: «Am fost prins». Am înțeles imediat ce a vrut să spună dragul meu frate și m-am dus la poliția moravurilor (să-l caute)”, spune tânăra.
Ajunși la poliția moravurilor, Farnaz și familia sa spun că au întâlnit o mulțime de alte familii care-i căutau, de asemenea, pe cei dragi. Mulți au spus că au fost amenințați de poliție. De atunci, au trecut peste patru zile de când Farnaz nu și-a mai văzut fratele și este îngrijorată că nu se va întoarce niciodată acasă.
„Fratele meu este ținut captiv de acești oameni cruzi și nici măcar nu putem afla despre starea lui”, a spus ea.
Cazul care a stârnit protestele
Decesul tinerei Mahsa Amini i-a făcut pe toți iranienii să se teamă de tratamentele la care pot fi supuși cei dragi când ajung pe mâinile poliției moravurilor. Amini a fost arestată pe 13 septembrie de poliția moravurilor, fiind acuzată că nu purta un hijab (văl musulman) corespunzător și că avea pantaloni prea strâmți, lucruri care contravin codurilor vestimentare islamice obligatorii pentru femei în Iran, a confirmat luni poliția din Teheran.
Imaginile de pe camerele de supraveghere au arătat-o pe Amini când se prăbușește într-un centru de „reeducare”, unde a fost dusă de polițiști pentru a primi „îndrumare” asupra modului în care era îmbrăcată. Două ore mai târziu, a fost transferată la spitalul Kasra din Teheran. Medicii care au tratat-o i-au spus familiei ei că a fost internată cu „leziuni cerebrale”, deoarece „rănile la cap erau atât de grave”.
„Ea a murit după trei zile. O tânără de 22 de ani, fără boli de inimă sau altceva. Era o fată fericită, care trăia într-o țară nu atât de bună, cu vise despre care nu vom ști niciodată”, a spus Aili, vărul Mashei Amini.
Autoritățile iraniene susțin că Amini a murit în urma unui atac de cord și au negat orice violență asupra ei. Weekendul trecut, guvernul a declarat că o autopsie a fost finalizată, dar încă este în curs de analiză.
„Poporul iranian va dobândi libertatea”
Orice rezultat vor prezenta autorităților este dificil să mai liniștească revolta din societate, care a dus la cea mai mare manifestare de furie publică din Iran de la demonstrațiile legate de creșterea prețurilor la alimente și combustibili din 2019.
Pentru Shima Babaei, care a fugit din Iran în 2020, după ce a ispășit pedeapsa în infama închisoare Evin din Teheran, principalul centru de încarcerare a oponenților politici ai regimului, pentru că nu a purtat hijab, moartea lui Amini este deosebit de tulburătoare.
„Moartea ei îmi amintește de sălbăticia poliției, nu numai împotriva mea, ci și a miilor de femei iraniene care au trăit aceste experiențe. În aceeași clădire din sediul poliției moravurilor m-au tratat ca pe un criminal, mi-au pus cătușe și m-au făcut de rușine”, a declarat pentru CNN activista pentru drepturile femeilor, care locuiește acum în Belgia.
Babaei, o prezență foarte influentă pe rețelele sociale în Iran, știe cum este să devină un simbol accidental al protestelor. Numele ei a devenit sinonim cu demonstrațiile anti-hijab „Girls of Revolution Street” care au avut loc în Iran din 2017 până în 2019.
„Cred că acesta este începutul a ceva. Femeile își dau foc eșarfelor și elimină orice simbol al regimului de pe străzi. Mai devreme sau mai târziu, poporul iranian va dobândi libertatea și ne vom aminti de cei care au stat alături de noi”, spune activista.
Sunt însă și temeri legate de răspunsul autorităților. După protestele din noiembrie 2019, sute de iranieni au fost arestați, torturați, întemnițați și chiar condamnați la moarte în unele cazuri în temeiul legilor pentru securitatea națională, potrivit Amnesty International.
Aili, care urmărește protestele de departe, se teme acum că rudele sale din Iran pot păți ce e mai rău pentru că au vorbit despre moartea lui Amini. Guvernul s-a oferit să aibă grijă de familia lui din punct de vedere financiar dacă păstrează tăcerea în legătură cu cazul verișoarei sale, dar au decis să facă publică povestea ei.
„De ce ai ucis o fată de 22 de ani care este nevinovată? Nimeni nu merită să moară doar pentru că i se vede părul sau ce mai cred ei (n.r. – polițiștii) că văd”, a spus Aili pentru CNN.
Jumbo • 24.09.2022, 12:33
Toate revoluțiile portocalii au fost regizate de SUA pt a și pune oamenii lor în fruntea tarilor respective și a le jefui în liniște. Așa au făcut și la noi, au organizat lovitura de stat din 89 și uitați unde suntem:datorii de sute de miliarde, nu mai avem industrie, agricultura i fără irigații, copiii noștri sunt sclavi în occident. Acum ei organizează același lucru în Iran, pentru a i lua petrolul. Soluția conducerii Iranului? Simpla. Gardienii revoluției, foc de voie asupra trădătorilor platiti