“Este cunoscut faptul că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, armata sovietică a dresat câteva mii de câini lup să ducă mine antitanc sub blindatele şi tancurile naziste, operaţiune care s-a dovedit de succes, zeci de tancuri fiind distruse prin acţiunea curajoaselor patrupede”, ne-a declarat generalul Emil Străinu, doctor în război geofizic, ameninţări neconvenţionale şi asimetrice.
Mai multe armate din lume, dintre care în ultima perioadă s-au evidenţiat cele ale SUA şi Federaţiei Ruse, au, de zeci de ani, unităţi de luptă care folosesc delfini antrenaţi să mineze atât navele de suprafaţă, cât mai ales submarinele inamice.
“Puţini sunt cei ce ştiu că şi Marina Militară Română a avut un centru de instruire a delfinilor militari, la una din bazele navale de la Mangalia. La această bază activau echipe mixte de luptă antisubmarin, formate din scafandri şi delfini militari. Unitatea a fost desfiinţată după 1990, delfinii fiind vânduţi circurilor acvatice”, ne-a explicat generalul Străinu.
Vultur «reţinut» în timpul misiunii
Dar nu numai delfinii au fost dresaţi pentru acţiuni militare.
“Anul trecut, în Arabia Saudită a fost capturat un vultur, bănuit că a spionat pentru Mossad, serviciul de spionaj al Israelului. Pasărea avea agăţat de picior un emiţător. Deşi această întâmplare poate părea neobişnuită, vulturul este doar unul dintre multele animale “acuzate” de spionaj – veritabili James Bond din regnul animal. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, armata americană a încercat să folosească liliecii în lupte, ataşându-le bombe, un experiment nereuşit. În anul 2007, poliţia iraniană a informat că deţine 14 «veveriţe 007» suspectate de spionaj, care erau dotate cu echipamente de supraveghere. Tot în Iran, în 2008 s-a pretins, şi nu o singură dată, că s-ar fi descoperit porumbei-spioni lângă o centrală nucleară. Mai mult, o agenţie de cercetare a armatei americane lucrează la inserţia de «creiere electronice» în fluturi şi cărăbuşi, în stadiul iniţial de dezvoltare al acestora, sperându-se ca ei să încorporeze implanturile în etapele lor ulterioare de dezvoltare”, a adăugat Emil Străinu.
Pisica unui demnitar britanic, bănuită a fi «agent secret»
Anul trecut, Freya, pisica ministrului britanic al finanţelor, George Osborne, a fost suspectată că ar fi un animalspion. Suspiciunile au apărut, a scris cotidianul The Independent, atunci când pisica a dispărut misterios timp de doi ani şi a reapărut, la fel de misterios, în 2012.
“Spionajul cu pisici nu ar fi o noutate. În 1960, CIA a experimentat introducerea pe cale chirurgicală de microfoane şi emiţătoare alimentate de baterii în pisici, coada fiind folosită pentru antenă. Proiectul a fost numit «Pisica acustică»”, a explicat Emil Străinu.