Într-o escaladare a disputelor privind sancțiunile SUA, negociatorul-șef al Iranului, Abbas Araghchi, a anunțat duminică că Iranul va produce uraniu cu o îmbogățire de 5%, peste limita de 3,67%, scrie The Guardian.
„Reducerea Iranului în angajamentele sale față de acordul din 2015 ar continua la fiecare 60 de zile”, a spus oficialul.
Araghchi a precizat că Iranul a acordat suficient timp diplomației și că acțiunile sale nu sunt o încălcare a pactului.
„Guvernele europene nu și-au îndeplinit obligațiile din cadrul pactului”, a adăugat acesta.
Iranul a dezvăluit săptămâna trecută prima încălcare a înțelegerii, anunțând că a început să stocheze uraniu cu un nivel scăzut de îmbogățire peste limita permisă de 300 de kilograme.
Acțiunea vine la un an după ce președintele american, Donald Trump, s-a retras din acord și a introdus sancțiuni repetate.
„Anunțul principal va fi creșterea nivelului de îmbogățire la 5% de la 3,67% pe care am convenit-o în cadrul acordului”, a declarat un oficial iranian pentru Reuters.
Președintele francez Emmanuel Macron i-a vorbit recent omologului său iranian, Hassan Rouhani, despre „preocuparea sa puternică față de riscul slăbirii acordului nuclear” și despre consecințele care vor urma, a anunțat biroul său de presă.
Într-o convorbire telefonică, Macron a declarat că se va consulta cu autoritățile iraniene și partenerii internaționali interesați în vederea reluării negocierilor cu toate părțile implicate pentru a aduce „dezamorsarea atât de necesară” a situației, a adăugat Palatul Elysee.
Acordul vizează împiedicarea Iranului de a produce o armă nucleară. La un moment dat, Iranul avea mai mult de 10.000 kg de uraniu, unele dintre ele îmbogățite cu 20%. O bombă nucleară necesită uraniu cu o îmbogățire de 90%.
Iranul a încercat să facă presiuni asupra semnatarilor europeni la acordul de combatere a sancțiunilor din SUA, despre care se spune că reprezintă o formă de „război economic”.
Marea Britanie, Franța și Germania încearcă să convingă Iran, timp de câteva luni, să-și păstreze angajamentele față de acord, însă Teheranul s-a plâns că europenii nu fac destul pentu asta.
Sancțiunile au un efect grav asupra economiei iraniene, iar cererea principală a Iranului este ca țara să aibă permisiunea de a exporta țiței la aceleași niveluri ca și înainte de sancțiunile repetate ale SUA.
Exporturile au scăzut la aproximativ 300.000 de barili pe zi, comparativ cu 2,5 milioane de barili pe care Iranul le vindea în aprilie 2018.
Ali Akbar Velayati, consilierul liderului suprem al Ayatollah Ali Khamenei în problemele internaționale, a declarat că oficialii iranieni au fost unanimi în decizia lor de a ridica nivelul de îmbogățire a uraniului.
„Avem nevoie de uraniu îmbogățit la 5% pentru a fi utilizați în centrala de la Bushehr și acesta este un scop complet pașnic”, a spus Velayati.
În acest timp, Statele Unite își consolidează prezența militară în Orientul Mijlociu, trimițând un transportator de aeronave, mii de soldați și bombardiere B-52.
Luna trecută, un vas petrolier japonez a fost atacat în apropierea strâmtorii Hormuz, iar Iranul a doborât o dronă militară americană.
De curând, Donald Trump a aprobat un atac asupra Iranului, dar s-a răzgândit în ultimul moment!
Președintele american susține că a oprit atacul asupra Iranului cu 10 minute înainte: „Am întrebat câți oameni vor muri și au spus că 150”…
Ulterior, un oficial iranian a declarat că ”dacă Statele Unite ale Americii atacă Iranul, Israelul va fi distrus în următoarea jumătate de oră” .
Citește și:
Iranul amenință că va captura o navă britanică dacă Londra nu eliberează petrolierul sechestrat în Gibraltar
Președintele Iranului: ”Casa Albă este afectată de retardare mentală”