O lansare reușită a rachetei „Simorgh” ar reprezenta, de asemenea, un nou pas înainte pentru programul spațial al statului islamic, dar este probabil să provoace alarmă în rândul  adversarilor săi, care se tem că aceeași tehnologie ar putea fi utilizată pentru a produce rachete cu rază lungă de acțiune.

Televiziunea de stat iraniană a declarat că racheta, al cărei nume înseamnă „Phoenix” în persană, este capabilă să transporte un satelit de 550 kilograme. Alte agenții de presă, inclusiv agenția semi-oficială Fars, au descris lansarea ca fiind de succes.


Citește și: Patronul lui Dinamo, Ionuț Negoiță, a fost executat silit pentru o datorie de peste un milion de euro


Rapoartele media nu au spus când a avut loc lansarea de la Stația Spațială Națională Imam Khomeini din Semnan, situată la aproximativ 220 de kilometri est de Teheran.

Iranul anunță frecvent descoperiri tehnologice dificil de verificat în mod independent. A efectuat mai multe teste de rachete balistice cu rază scurtă și medie, precum și de alte arme produse de-a lungul anilor.

Simorgh este o rachetă cu două nivele care a fost prezentată prima dată în 2010. Este mai mare decât un model anterior cunoscut ca ”Safir”, sau „Ambasador”, pe care Iranul l-a folosit pentru lansarea sateliților în ocaziile anterioare.

Lansarea vine în contextul în care Statele Unite au criticat testele de rachete balistice ale Iranului, despre care oficialii americani susțin că încalcă înțelegerii nucleare din 2015 pe care Iranul a semnat-o cu puterile mondiale. În cadrul acordului, care nu interzice în mod expres testele cu rachete, Iranul a fost de acord să-și limiteze programul de îmbogățire a uraniului în schimbul ridicării sancțiunilor economice.


Citește și: Viorica de la Clejani: „Nu am vrut să mă mărit cu Ioniţă! Nu mi-a plăcut de el la început!”


FOTO: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News