Qatarul primea 40% din cantitatea de alimente pe urcat, iar în urma deciziei de săptămâna trecută a Arabiei Saudite aceasta a fost închisă, iar acest lucru afectează grav populația țării.

Un purtător de cuvânt al companiei Iran Air, Shahrokh Noushabadi, a, însă, declarat duminică agenției de presă AFP că: „Până acum, cinci avioane care transportă produse alimentare perisabile, cum ar fi fructele și legumele, au fost trimise în Qatar, fiecare transportând în jur de 90 de tone de marfă”. Acesta a anunțat că livrările vor continua „atâta timp cât există cerere”.

Nu este, însă, clar dacă această livrare este un ajutor sau o tranzacție comercială.

Analiștii susțin că tocmai relațiile foarte bune dintre Qatar și Iranul condus de Shia – rivalul Arabiei Saudite pentru a deține cea mai mare influență în regiune – au fost una dintre cauzele deciziei celor cinci țări arabe.

Arabia Saudită, Egiptul, Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Yemen au rupt legăturile diplomatice cu Qatar, acuzând administrația de la Doha de destabilizarea regiunii și de sprijinira terorismului. Cele cinci țări acuză Qatarul că susține grupuri teroriste, inclusiv Frăția Musulmană. Agenția de știri din Arabia Saudită, SPA, a spus că Riyadhul și-a închis granițele pe urcat, mare și prin aer. Oficialii  saudiți au spus că s-a luat această decizie pentru a-și „proteja securitatea națională de pericolele terorismului și extremismului”.

Urmărește-ne pe Google News