Cei doi sateliți sunt fabricați în Iran și au fost trimiși deja în Rusia. Dezvoltarea Kowsar, un satelit de imagistică de înaltă rezoluție, și a Hodhod, un mic satelit de comunicații, este primul efort substanțial al sectorului spațial privat al Iranului.

Rusia a mai trimis sateliți iranieni pe orbită anul acesta, în februarie, dar și în 2022, când oficialii americani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la cooperarea spațială dintre Rusia și Iran, temându-se că satelitul nu va ajuta doar Federația Rusă în Ucraina, ci și Iranul să monitorizeze potențialele ținte militare în Israel și în Orientul Mijlociu.

La ce ar putea fi folosiți Kowsar și Hodhod

Kowsar ar putea fi folosit în agricultură, managementul resurselor naturale, monitorizarea mediului și managementul dezastrelor. Hodhod este proiectat pentru comunicații prin satelit și ar putea fi utilizat în zone îndepărtate, cu acces redus la rețelele terestre.

În septembrie, Iranul a efectuat a doua lansare de satelit din 2024, utilizând o rachetă construită de Corpul Gardienilor Revoluției. Lansarea a avut loc în momentul în care Statele Unite și țările europene acuzau Teheranul că a transferat în Rusia rachete balistice care ar putea fi folosite în războiul său cu Ucraina. Iranul a negat acest lucru.

Anunţul trimiterii sateliţilor iranieni în Rusia nu este deloc întâmplător dacă ținem cont că șefii celor două state, Masoud Pezeshkian și Vladimir Putin, s-au întâlnit, vineri, în Turkmenistan, ocazie cu care au salutat legăturile economice în creştere dintre ţările lor şi viziunile similare cu asupra problemelor de pe mapamond.

Urmărește-ne pe Google News