Mohsen Rezai, unul dintre comandanţii Gardienilor Revoluţiei din Iran, a transmis că, „dacă Marea Britanie nu eliberează petrolierul iranian, este datoria autorităţilor iraniene să captureze un petrolier britanic”.
Și Ministerul de Externe de la Teheran a cerut eliberarea imediată a petrolierului, acuzând Marea Britanie că a acţionat la ordinul SUA, potrivit Mediafax.
Membri ai Forţelor navale regale britanice au capturat joi petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană.
Cotidianul The Telegraph notează că situația riscă să conducă la escaladarea crizei dintre Iran şi Occident.
Tensiunile s-au amplificat între Iran şi SUA după ce, la 13 iunie, două petroliere, unul aparţinând unui armator norvegian şi celălalt unui armator japonez, au fost lovite de dispozitive explozive la ieşirea din strâmtoarea Ormuz, la circa 30 de mile de coasta Iranului.
De asemenea, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a somat Iranul să înceteze „jocul cu focul”, după ce autoritățile de la Teheran au anunțat depășirea limitei stocurilor de uraniu îmbogățit, stabilită prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri.
Mai mult, Donald Trump ar fi aprobat inițial lansarea unor rachete militare în Iran, ca răspuns la faptul că Teheranul a doborât o dronă americană. Liderul de la Casa Albă s-a răzgândit în ultimul moment și a retras comanda.
Vineri, America a anunţat că a cerut o reuniune extraordinară a consiliului guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a dezbate derogările de la acordul nuclear din 2015 anunţate de Iran.
Citește și: Britanicii se tem de ”război accidental” între SUA și Iran