Kamalvandi a declarat că activităţile de îmbogăţire la instalaţia nucleară de la Fordow vor fi restabilite în funcţie de decizia unor înalţi oficiali iranieni, în cazul în care acordul, cunoscut ca Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), se va prăbuşi.
Iranul s-a angajat în 2015 să renunțe la planurile sale de îmbogățire a uraniului cu 20% în urma acordului nuclear din 2015 dintre Teheran şi şase puteri mondiale. În virtutea acordului, republica islamică a oprit activităţile de îmbogăţire la Fordow şi a transformat obiectivul într-un centru de cercetare.
Săptămâna trecută, şeful AEOI, Ali Akbar Salehi, a declarat că Teheranul a dezvoltat deja infrastructura necesară la instalaţia nucleară de la Natanz pentru îmbogăţirea uraniului, cu o capacitate de un milion unităţi SWU (Separative Work Unit).
În prezent, Iranul poartă discuţii cu Uniunea Europeană pentru a proteja JCPOA împotriva ameninţărilor administraţiei Statelor Unite.
Nu demult, preşedintele american Donald Trump a decis să retragă SUA din acordul nuclear cu Iranul şi să reintroducă sancţiuni împotriva regimului de la Teheran.