Sute de pagere şi dispozitive walkie-talkie ale mișcării șiite libaneze Hezbollah, organizaţie susţinută de Iran şi o aliată a mișcării islamiste palestiniene Hamas, au explodat marţi şi miercuri în Liban, într-un atac fără precedent, soldat cu cel puțin 32 de morţi şi aproape 3.500 de răniţi. Atacul a exacerbat tensiunile în Orientul Mijlociu, deja marcat de războiul din Fâşia Gaza între Israel şi Hamas.

Hezbollah, Hamas şi Iran au dat vina pe Israel, care nu a confirmat însă că s-ar afla în spatele exploziilor din Liban.

„Aceste acte teroriste, care sunt cauzate, fără îndoială, de disperarea şi eşecurilor succesive ale regimului sionist, vor primi în curând un răspuns zdrobitor din partea frontului rezistenţei”, a avertizat generalul Hossein Salami, șeful Gardienilor Revoluţiei, citat de agenţia oficială de presă IRNA, preluată de AFP și Agerpres.

„Frontul rezistenţei” împotriva Israelului, sau „Axa rezistenţei”, reuneşte mişcări susţinute de Iran în regiune, precum Hamas, Hezbollah, rebelii Houthi din Yemen şi chiar grupări islamiste irakiene. Israelul o consideră „Axa răului”.

De la începutul războiului în Gaza, declanșat de atacul fără precedent din 7 octombrie 2023 al Hamas asupra teritoriului israelian, Hezbollah a deschis de asemenea un front împotriva Israelului. Armata israeliană ripostează cu atacuri ţintite sau vizând depozite de arme şi structuri militare ale mișcării şiite libaneze.

În mesajul său către liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, generalul Salami a „condamnat” atacurile de marţi şi miercuri şi a declarat că Israelul se va confrunta în curând cu o „distrugere completă”.

Iranul ameninţă Israelul cu represalii de la asasinarea, pe 31 iulie, la Teheran, a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh. Acest asasinat este atribuit de asemenea Israelului.

Urmărește-ne pe Google News