Iranul va institui puncte de pază pentru a limita circulația între principalele orașe ale țării. În același timp, autoritățile au îndemnat oamenii să reducă folosirea bancnotelor de hârtie.
Ministrul Sănătății, Saeed Namaki, a mai anunțat că școlile și universitățile din țară vor rămâne închise până pe 20 martie cel puțin.
Iranienii ar trebui să stea în mașini la benzinării și să permită angajaților să umple rezervoarele, pentru a limita contactul, a mai spus ministrul.
Măsurile au fost anunțate într-un moment critic al epidemiei care a pornit din orașul sfânt Qom și a ucis cel puțin 107 persoane.
Informațiile apărute săptămâna aceasta în Iran arată că cel puțin 23 de parlamentari ar fi infectați cu noul virus.
Și șeful serviciului de urgență, Pirhossein Kolivand, este infectat, potrivit agenției de presă ILNA, citată de Reuters.
Printre victimele epidemiei se află, potrivit ultimelor informații, destul de mulți oficiali. Mohammad Mirmohammadi, unul dintre consilierii de top ai liderului suprem Ali Khamenei, a murit luni.
Alți doi oficiali, un fost ambasador și un parlamentar, au fost la rândul lor răpuși de coronavirus.
Într-un semn că epidemia a intrat într-o fază periculoasă, Gardienii Revoluției au anunțat marți că spitalele unității de elită iraniene vor admite pacienți infectați.
Dar experții medicali se tem că măsurile sunt luate prea târziu și că autoritățile au ratat momentul în care ar fi putut controla epidemia, potrivit Financial Times.
”Oficialii nu au confirmat intrarea virusului în Iran timp de o lună, apoi au subestimat impactul bolii, spunând oamenilor că este doar o gripă. Cu cât autoritățile se tem mai mult să sperie lumea cu atât mai mult se va răspândi virusul și va paraliza țara”, a declarat un medic din provincia Khuzestan, care se așteaptă la o creștere a bilanțului deceselor în regiune.