Proiectul consultat de Reuters vine după o rezoluție adoptată în urmă cu un an şi jumătate în care Teheranul era obligat să coopereze în investigaţia lansată de mai mulţi ani de zile de AIEA privind aceste urme de uraniu. Noul document solicită Iranului să coopereze de urgenţă şi să permită AIEA să preleveze probe dacă agenția are nevoie.

De asemenea, textul rezoluţiei aminteşte probleme care au apărut mai recent, cum ar fi excluderea de către Iran a multora dintre cei mai importanți experți în îmbogățirea uraniului din echipa de inspecție a AIEA. Documentul solicită Iranului să revină asupra acestui pas și să pună în aplicare o declarație comună din martie 2023, pe care AIEA a considerat-o ca o promisiune de cooperare.

Iranul va reacționa dacă Consiliul Guvernatorilor va adopta o rezoluție împotriva Teheranului, a anunţat agenția de presă semi-oficială Fars, care l-a citat pe șeful responsabil de domeniul nuclear al țării, Mohammad Eslami.

De la rezoluția din 2022, numărul de situri investigate în legătură cu urmele de material nuclear a fost redus de la trei la două, dar Iranul încă nu a explicat cum au ajuns urmele acolo.

Marea Britanie, Franța și Germania, cunoscute sub numele de E3, fac presiuni în favoarea rezoluției, în pofida îngrijorărilor Statelor Unite că această măsură ar putea determina Iranul să răspundă prin intensificarea activităților sale nucleare, având în vedere că regimul de la Teheran a luat astfel de măsuri ca răspuns la rezoluţiile care l-au vizat.

Ţările din E3 susțin că lipsa continuă de cooperare a Iranului cu AIEA și avansarea programului său nuclear fac necesară o astfel de măsură, spun diplomații.

Cei de la E3 nu ar fi prezentat textul dacă nu ar fi fost încrezători că acesta va trece. Doar Rusia și China s-au opus la ultima rezoluție împotriva Iranului.

Iranul ar avea suficient uraniu îmbogățit pentru trei bombe atomice

Iranul îmbogățește uraniul până la o puritate de 60%, aproape de 90% din nivelul necesar pentru producerea de arme nucleare, şi a acumulat suficient material îmbogăţit la acest nivel, dacă va fi îmbogăţit în continuare, pentru trei bombe nucleare, potrivit criteriilor AIEA.

Puterile occidentale spun că nu există nicio justificare civilă credibilă pentru îmbogățirea la acest nivel, iar AIEA afirmă că nicio altă țară nu a făcut acest lucru fără a produce arme nucleare. Iranul susţine că obiectivele sale sunt în întregime pașnice.

În documentul citat se mai spune că, dacă Iranul nu cooperează, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, ar putea întocmi un raport „cuprinzător”, ceea ce ar crește și mai mult presiunea asupra Teheranului.

„În cazul în care Iranul nu reușește în continuare să ofere cooperarea necesară, deplină și lipsită de ambiguitate cu agenția pentru a rezolva toate problemele rămase nerezolvate în materie de garanții, ar putea fi necesară elaborarea, de către directorul general, a unei evaluări cuprinzătoare și actualizate privind posibila prezență sau utilizare de materiale nucleare nedeclarate”, se arată în document.

Urmărește-ne pe Google News