Principalele declarații făcute de Irina Margareta Nistor
- Era propunerea cea mai previzibilă pentru premiile Oscar 2021, o să aibă premiera inclusiv în America.
- Chiar dacă unele cinematografe sunt acum văduvite, multe sunt închise, lumea atunci când ajunge în sălile de cinema, preferă să vadă documentare, este o situație măsurată deja de specialiști.
- Este un film general valabil despre presă și acum, când presa a sprijinit foarte mult în perioada asta dramatică, și a mers mână în mână cu ceea ce a însemnat spitalul și lumea medicală, este mai potrivit ca oricând.
Chiar dacă după titlul în sine, “Colectiv”, te-ai aștepta să fie mai mult despre drama de acolo și mai puțin despre corupție, ei bine, este despre corupție, care a dus, în parte, la drama de acolo și care este o chestie general valabilă, nu ne privește doar pe noi. Poate de aceea, șansele de a fi nominalizat la Oscar sunt foarte mari.
Irina Margareta Nistor:
- Documentarul Colectiv a fost prezent și la Festivalul de Film Sundance (SUA), a avut premiera la Veneția, anul trecut, deci avea toate șansele, era cel mai potrivit ca să fie trimis ca propunere pentru Oscar.
- A fost la mare concurență cu “Acasă”, celălalt documentar, despre Delta Bucureștiului. Până la urmă, s-a mers spre o mai mare deschidere.
- În comunicatele de presă se vorbește mult despre filmul lui Nanau.
Mai mult ca sigur va rămâne între cele cinci, adică pe lista scurtă, nu știu dacă neapărat la cel mai bun film străin, dar la cel mai bun documentar, categoric.
Irina Margareta Nistor:
- Teoretic, se poate să câștige, dar trebuie să vedem în primul rând ce concurență are. Șansele mari merg spre universalitate.
- Tuturor ni s-a întâmplat să trecem prin drame, mai mici sau mai mari, care au fost legate de viața din spitale, de dorința de a ne sprijini pe presă și de a avea niște ziariști în care să avem încredere.
- Filmul ”Colectiv” ar trebui să îl privim cu foarte mare recunoștință pentru cei care încearcă să ne apere.
- Noi, de obicei, ne imaginăm că ne apără doar poliția sau avocatul. Nu, ne apără foarte des și presa, care ne face să descoperim niște lucruri, dar și cineaștii.
- Este foarte complicat să faci un film de genul acesta.
- Ar trebui să existe mai mult sprijin, pentru că, știm bine, ca să ajungi mai departe la Oscar, nu este suficientă nominalizarea, ci există și o parte financiară.
- Sper că, de data aceasta, am învățat lecția că atâta vreme cât nu am sprijinit filmele, nu am putut nici măcar să ajungem în cele cinci nominalizări.
- Eu trăiesc perioada aceasta de pandemie după cum mi-am făcut scenariul. Am încercat să nu evit niciun festival, dar purtând masca și fiind foarte prudentă.
- O să treacă și această perioadă și eu sper să nu facă toată lumea numai filme despre pandemie.
Opțiunea României la premiile Oscar este, pentru prima oară în istoria propunerilor, un documentar. Magnolia Pictures, unul dintre cei mai mari distribuitori de filme, a anunțat recent că va propune “Colectiv” la categoria documentare.
Irina Margareta Nistor a vorbit și despre selecția filmelor nominalizate la “Cel mai bun film străin” din ultimii 60 de ani, de când se acordă trofeul acestei categorii, la care, din sute de propuneri, se aleg cinci pentru seara galei celor mai prestigioase premii din cinematografie.
România propune din 1967 filme pentru premiile Oscar. Niciuna din cele 35 de propuneri de până acum nu a ajuns pe lista nominalizărilor. Un singur film, “După dealuri”, regizat de Cristian Mungiu, a ajuns la premiile Oscar din 2013 pe lista scurtă a celor nouă filme propuse pentru cel mai bun film străin, fără a fi nominalizat.
Interviul cu Irina Margareta Nistor poate fi urmărit pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro