Iris a crescut într-o familie numeroasă, cu 13 frați. „În acele vremuri, era obișnuit să părăsești școala la 14 ani și să începi să lucrezi. M-am angajat într-o fabrică de cusături, pentru 10 dolari pe săptămână, dar mi-am continuat studiile și m-am înscris la un curs de secretariat la St. Stephens College”, și-a amintit Iris.
Viața ei a fost marcată de tragedii personale. S-a căsătorit la 18 ani și, la scurt timp, a născut primul ei copil. Micuțul a murit de pneumonie la doar două luni.
Primul copil a murit de pneumonie, și-a pierdut soțul după a doua naștere
La 22 de ani, Iris năștea a doua oară. Însă soțul ei s-a sfărșit la scurt timp, lăsând-o singură cu un copil mic și fără mijloace.
„Eram săracă lipită, nu existau servicii sociale disponibile. Inima mea era zdrobită, îmi doream să mor. Însă aveam un suflet de crescut”, spune ea.
Iris a decis să înceapă o nouă viață și a plecat în Massachusetts, SUA, în decembrie 1966, cu doar 10 dolari în buzunar. Și-a găsit un loc de muncă ca bonă și a început să meargă la sala de sport, ca să țină depresia la distanță, ceea ce era aproape de neconceput pentru femei la acea vreme.
Pentru a-și ține depresia severă la distanță, a început să meargă până când a dat peste o sală de sport.
Sălile de sport în 1966 erau ceva complet diferit. Multe nici nici măcar nu permiteau femeilor să intre, culturismul era văzut ca un sport al bărbaților. În plus, exista un consens general că mușchii făceau femeile neatractive.
Iris Davis:
La 50 de ani, ea a participat la primul concurs de culturism. A terminat pe locul al doilea, ceea ce a încurajat-o să continue antrenamentele.
„Fie concurezi cu bărbați, fie pleci!”
„Nici nu existau categorii pentru femei, darămite grupa mea de vârstă, așa că mi s-a spus fie concurez cu bărbații, fie plec! Am concurat cu tineri care aveau 20 de ani”, și-a amintit Iris.
„Practic, am învățat totul singură”, a explicat ea, simplu, călătoria către performanță.
La 57 de ani a câștigat prima ei competiție, în Florida, la categoria dublu mixt. La același eveniment, a ocupat și locul I la categoria culturism feminin peste 45 de ani.
Un an mai târziu, în 1994, s-a înscris în 7 competiții și le-a câștigat pe toate, consacrându-se definitiv în lumea culturismului
Iris Davis are 17 titluri, inclusiv SUA Fittest Senior în 2006. La 79 de ani, a devenit cea mai în vârstă femeie recunoscută drept culturistă profesionistă de Federația Internațională de Fitness și Culturism (IFBB)
La 75 de ani și-a deschis propria sală de sport
Tenacitatea ei în fața obstacolelor vieții i-a inspirat pe mulți. La 75 de ani, ea și-a deschis propria sală de sport, unde îi ajută pe tineri și pe vârstnici să descopere bucuria de a face mișcare și să-și îmbunătățească sănătatea.
Frecvent, ea face exerciții alături de clienții ei.
Dieta este strictă, explică. E formată din „alimente simple”, pui, pește proaspăt, carne de porc, împreună cu salată și multe legume, „precum varza și broccoli”.
Iris speră să fie recunoscută acum și de Cartea Recordurilor drept cea mai în vârstă culturistă profesionistă.
Sunt foarte mândră de toate realizările mele și îi mulțumesc zilnic lui Dumnezeu pentru că mi-a salvat viața de multe ori.
Iris Davis:
Românul Vasile Șerban, campion european la 74 de ani
Vasile Șerban (74 de ani) este campion european în acest an, la Santa Susana (Spania), la categoria +65 ani, și veteranul din lotul României, potrivit GSP.
„Eu fac sport de vreo 35-40 de ani și sunt competitiv de 20, în care am obținut 19 titluri de campion național. Cea mai mare realizare este cea pe care am obținut-o anul acesta. M-am obișnuit să fiu veteranul lotului”, a declarat seniorul.
Am doi băieți și o nepoțică. Îi mulțumesc soției că îmi face alimentația și chiar este greu, îi mulțumesc pentru că mă ajută și mă acceptă.
Vasile Șerban: