„Aici rușii au un impact maxim pentru un efort minim”

„Dacă doriți să afectați o țară occidentală cu active extinse și o cultură de securitate slabă, atunci Irlanda este punctul zero. Aici rușii au un impact maxim pentru un efort minim. Este un loc de joacă pentru ei”, a spus Cathal Berry, în prezent membru al parlamentului.

De ce nu a fost arestat sau acuzat presupusul spion al Rusiei

Potrivit raportului, scopul operațiunii a fost de a construi contacte cu grupuri loiale, într-un moment al discuțiilor sensibile cu Regatul Unit despre existența sau nu a controalelor la granița irlandeză.

În plus, existența unor astfel de contacte ar fi putut implica orice, de la dezinformare, la incendieri și atacuri antisemite.

„Rusia a scris manualul despre operațiuni hibride, dezinformare, atacuri cibernetice, orice lucru care este dezmințit sau care este foarte greu de atribuit acestora”, a mai spus Berry.

Armata și serviciile de securitate irlandeze l-ar fi identificat pe potențialul agent, pe nume de cod Cobalt, dar acesta își păstreză funcția. Nu există nicio dovadă clară că el a fost plătit sau a transmis informații rușilor. El nu a fost arestat sau acuzat.

Urmărește-ne pe Google News