„Scopul acestei politici este de a se asigura comunități durabile și vibrante care pot continua să trăiască și să prospere pe insulele izolate pentru mulți ani de acum încolo”, spune guvernul.

Cum se poate obține grantul de 80.000 de euro

Programul „Our living islands” ajută comunitățile de pe 30 de insule care nu sunt legate de continent prin poduri și care sunt izolate de maree.

Ca parte a proiectului, guvernul irlandez va plăti peste 80.000 de euro noilor rezidenți ai comunităților din largul mării.

Totuși, asta nu înseamnă automat că te muți într-o căsuță confortabilă de pe o insulă și că primești un depozit bancar uriaș a doua zi.

Subvențiile în bani sunt oferite ca o modalitate de salvare și restaurare a numărului tot mai mare de proprietăți abandonate și dărăpănate de pe insule.

Ca atare, există câteva clauze în ceea ce privește încasarea banilor.

Potențialii rezidenți trebuie să cumpere și să dețină o proprietate pe una dintre insule. Clădirea trebuie să fi fost construită înainte de 1993 și să fi fost vacantă timp de cel puțin doi ani.

Există, de asemenea, reguli privind utilizarea banilor odată acordați. Banii pot fi folosiți pentru lucrări de construcție, cum ar fi instalarea izolației, îmbunătățiri structurale și redecorarea.

Odată trecute toate etapele, poate fi încasat și grantul de 84.000 de euro pentru a salva o proprietate de la ruină și a o transforma în casa mult visată.

Subvențiile „Our Living Islands” reprezintă o extindere a unui program deja existent în Irlanda continentală, numit „Croí Cónaithe”.

Cu toate acestea, sumele oferite pentru amenajarea unei case pe una dintre insulele Irlandei sunt mai mari, pentru a acoperi costurile mai mari care decurg din infrastructura mai puțin dezvoltată.

Cererile pot fi depuse începând cu 1 iulie. Autoritățile locale ale insulelor diferă ușor în ceea ce privește politicile de eligibilitate, așa că pot fi accesate mai multe informații pe site-ul „Our Living Islands”.

Printre insulele izolate care pot fi alese se numără Arranmore, în largul coastei comitatului Donegal, cu nisipuri aurii și stânci stâncoase, sau insula Clare, în largul coastei comitatului Mayo, un paradis al excursioniștilor cu o populație de doar 160 de locuitori.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Inițiative similare, lansate și în ale țări din Europa

Alte câteva comunități din Europa au lansat programe pentru a atrage noi rezidenți.

În special în Italia și în Spania, orașele și satele rurale folosesc stimulente în bani pentru a-și mări populația în scădere.

Orașul montan Ponga din nord-vestul Spaniei le oferă britanicilor câte 2 600 de lire sterline (2 971 de euro) pentru a se muta acolo.

Orașul Presicce-Acquarica din regiunea Puglia, în sudul Italiei, plătește până la 30.000 de euro noilor locuitori pentru a se muta.

 
 

Urmărește-ne pe Google News