Premierul irlandez Micheál Martin a avut o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis, iar cei doi au convenit, în principiu, asupra achiziției unui milion de vaccinuri, a mai spus reprezentantul guvernului de la Dublin.
România va revinde Irlandei doze de Pfizer și Moderna, în funcție de cantitățile disponibile, la prețul de achiziție, conform convenției valabile la nivelul UE.
Irlanda are în prezent una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare anti-COVID din Europa. Circa 45% din populația sa adultă, de 3,8 milioane de persoane, a fost vaccinată cu schema completă, iar 65% cu cel puțin o doză.
Guvernul irlandez speră că accelerarea vaccinării tinerilor va încetini răspândirea tulpinii Delta, cea mai contagioasă variantă a coronavirusului, şi va permite o redeschidere a economiei, aflată deja în întârziere.
Anunțul înțelegerii dintre Klaus Iohannis și premierul irlandez vine după ce luni, România a anunțat o revânzare de vaccin către Danemarca, tot de 1 milion de doze.
Dozele de vaccin disponibile depășesc cu mult cererea de vaccinare din România. De câteva săptămâni, rata de vaccinare e în scădere, în prezent situându-se în jurul a 20.000 de persoane imunizate în 24 de ore.
Printre cauzele reticenței, jurnaliștii de la Reuters menționează neîncrederea în instituțiile statului, campaniile de dezinformare și lipsa de conștientizare în rândul publicului.
De altfel, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, anunța în urmă cu câteva zile că România are pe stoc aproape 6,5 milioane de doze de vaccin și a renunțat la alte câteva milioane pe care ar fi urmat să le primească în iulie, din același motiv – rata de imunizare scăzută.
Țara noastră nu și-a atins ținta de vaccinare de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie. Potrivit cifrelor oficiale, doar 4,5 milioane de persoane au fost imunizate până acum cu schema completă.