Intenţia guvernului de centru-dreapta era de a modifica textul legii fundamentale, redactat în 1937 sub influenţa istorică a Bisericii Catolice asupra vieţii publice şi private, în sensul unor formulări mai moderne privind femeile şi familia,
,,Era răspunderea noastră să convingem majoritatea să voteze «da» şi nu am reuşit”, a spus Varadkar, un politician care și-a recunoscut public homosexualitatea.
El apreciase înaintea votului că o înfrângere ar însemna ,,un pas înapoi” pentru Irlanda, transmiţând multora mesajul că nu au o familie conform Constituţiei.
Electoratul a respins extinderea noţiunii de familie dincolo de căsătorie, prin includerea aşa-numitelor ,,relaţii durabile” cum ar fi concubinajele şi a copiilor născuţi din acestea, şi eliminarea ideii că este rolul mamelor să îndeplinească ,,îndatoririle casnice” în familie.
Referendumul nu a fost primit cu mare interes
Conform estimărilor publicate de presa irlandeză, participarea a fost sub 50% în majoritatea celor 39 de circumscripţii electorale.
Irlanda, unde majoritatea celor 5,3 milioane de locuitori sunt catolici, a legalizat căsătoriile homosexuale în 2015 şi avorturile în 2018.
Citiți și:
Foto: Profimedia Images
demostene1 • 10.03.2024, 12:16
E comic cum știrea încearcă să sugereze ca de fapt vai cat misoginism. Doar asta e noua problema mondială hahaha. Se vede cât de slabe au ajuns generațiile. De ce nu se subliniază ca e o chestie complet neimportantă și doar niste oameni extrem de privilegiați se gândesc la asta. De parcă femeile de acolo nu au drepturi sau tare le doare. In plus erau două întrebări. De cealaltă întrebare abia dacă se menționează.